latinica  ћирилица
09/10/2024 |  16:09 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Амбасадори Аргентине, Бразила и Мексика упознати о притисцима на Србе на Космету

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић упозорио је у разговору са амбасадорима Аргентине, Бразила и Мексика да су свакодневни притисци Приштине на српски народ у тој покрајини достигли такве размјере да их је немогуће издржати, те да приштински политички актери регион воде путем опасне дестабилизације.
Амбасадори Аргентине, Бразила и Мексика у Београду - Фото: СРНА
Амбасадори Аргентине, Бразила и Мексика у БеоградуФото: СРНА

Петковић је, током сусрета са амбасадорима Аргентине Освалдом Марсиком, Бразила Жозеом Мауром да Фонсеком Костом Коутом и Мексика Карлосом Исауром Феликсом Короном, указао на свакодневно институционално и физичко насиље које приштински режим спроводи над Србима, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Он је истакао да то насиље, као и рушење Бриселског споразума и једанаестогодишње одбијање да буде формирана заједница српских општина очигледно воде у правцу дефинитивног протјеривања српског становништва из Покрајине и стварања етнички чистог Косова и Метохије, што је нескривени план премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија.

Петковић је појаснио да је формирање заједнице српских општина, и то онако како је договорено у Бриселу 2013. и прецизирано 2015. године неопходно зарад гарантовања и остваривања колективних и индивидуалних права српског народа и његовог опстанка на Косову и Метохији.

Коментаришући најновију одлуку Приштине о уклањању блокаде за српску робу, Петковић је указао да је донесена под притиском међународне заједнице, али да је ипак позитивна у мору негативних дешавања и притисака, којима Курти континуирано Србима загорчава живот у сваком сегменту.

Петковић је рекао да ће приштински једнострани потези имати несагледиве посљедице по нормализацију односа Београда и Приштине.

Он је указао на укидање динара као средства плаћања, гашење "Поштанске штедионице", упад у просторије "Поште Србије", упад до зуба наоружаних "Куртијевих специјалаца" у сједишта привремених органа у четири општине на сјеверу Покрајине, у болнички круг Клиничко-болничког центра Косовска Митровица, у просторије Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, бироа Канцеларије за Косово и Метохију, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

Петковић је истакао да је ријеч о институцијама које би требале да буду база за формирање заједнице српских општина које Србима, али и припадницима других националних заједница на Косову и Метохији пружају услуге од животног значаја, од социјалних давања, преко плата и пензија, неопходних за одржање њихове елементарне егзистенције.

- Упркос свему наведном, Београд ће наставити да се понаша конструктивно зарад очувања мира и економске стабилности у региону, а у том правцу иду и новопредложене мере председника Александра Вучића с циљем заштите социјалног положаја Срба у Покрајини - рекао је Петковић.