latinica  ћирилица
09/10/2024 |  15:31 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

Акција "Геко": Ухапшено седам лица, сумња се на трговину људима и проституцију

Седам лица ухапшено је у оквиру акције "Геко" на подручју Санског Моста, Љубушког и Чапљине због сумње на међународну трговину људима, међународну проституцију и прање новца, саопштено је из Федералне управе полиције.
Полиција ФБиХ - Фото: РТРС
Полиција ФБиХФото: РТРС

Ухапшена су лица А.Ч, А.Л.Ч, А.Д, Ј.Д, Д.Ж.К, И.Ј. и Е.Т. код којих је приликом претреса пронађено и одузето ватрено оружје, новац, скупоцјени аутомобили, мотоцикли, скупоцјени сатови, одређена документација и други предмети који ће послужити у истрази.

Сумња да је ова група организовала међународну илегалну проституцију са већим бројем дјевојака, које су пружале сексуалне услуге како на простору БиХ тако и Западне Европе, од којих су неке биле и малољетне, наводи се у саопштењу.

Осумњичени су новац добијен криминалним радњама пребацивали у БиХ кроз куповину скупоцјених аутомобила и некретнина, те га на тај начин покушавали убацити у легалне токове.

Приликом документовања кривичних дјела ове међународне криминалне групе, на чијем је челу, како се сумња, А.Ч, Федерална управа полиције остварила је међународну полицијску сарадњу са истражним органима Њемачке, Швајцарске и Хрватске, уз помоћ којих су прикупљени докази против ових лица.

Акција је спроведена уз подршку и сарадњу са Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ, те министарстава унутрашњих послова Унско-санског, Западнохерцеговачког и Херцеговачко-неретванског кантона.

Након завршетка криминалистичке обраде, лица ће бити предата Тужилаштву БиХ.