latinica  ћирилица
09/10/2024 |  15:15 | Аутор: СРНА

Випотник: Монтирани процес против предсједника Српске - примјер апсурда

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Бојан Випотник рекао је да ће монтирани процес пред Судом БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника Српске" Милоша Лукића ући у историју као примјер апсурда, али и бешчашћа правосуђа на нивоу БиХ.
Бојан Випотник - Фото: РТРС
Бојан ВипотникФото: РТРС

Випотник је изјавио Срни да жели да вјерује да ће судије Суда БиХ најзад схватити да је и њихова дужност да раде по Уставу и да ће коначно прекинути незапамћену срамоту која се у уређеним земљама не би могла ни десити.

- Наша подршка предсједнику Републике Српске и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" је још једна битка за демократију и право да свој посао радимо одговорно, поштујући Устав - истакао је Випотник, који је данас у наставку суђења пред Судом БиХ у Сарајеву пружио подршку предсједнику Републике Српске и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника Српске".

Данашње рочиште пред Судом БиХ прекинуто је док се Судско вијеће не изјасни о захтјеву одбране Додика за изузеће судије Сене Узуновић.

Наредно рочиште заказано је за 16. октобар, до када ће бити одлучено да ли ће судски процес добити Узуновићева или неко други.

Ситуација у судници пријетила да је прерасте у ексцес, а Узновићева није дозволила Додику ни да изнесе своје примједбе, већ му је запријетила да ће га удаљити из суднице и да, како је рекла, неће бити у могућности да напусти Суд БиХ.

Тужилаштво БиХ терети предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника Српске" Милоша Лукића за "непоштовање одлука Кристијана Шмита" због чега се против њих води процес пред Судом БиХ.