latinica  ћирилица
09/10/2024 |  13:39 | Аутор: СРНА

Зовко: Активирати европски фонд солидарности за БиХ

БиХ је потребна хитна помоћ и подршка Европског парламента и стога мора да се активира Европски фонд солидарности, који је већ кориштен за земље кандидате за учлањење у ЕУ и који помаже да се издвоје хитна средства из ИПА фонда за опоравак од поплава, изјавила је европски посланик за Хрватску Жељана Зовко.
Жељана Зовко (фото: архива/EPA-EFE/Gustavo Amador) -
Жељана Зовко (фото: архива/EPA-EFE/Gustavo Amador)

Она је у обраћању посланицима у Стразбуру подсјетила да су Федерацију БиХ /ФБиХ/ захватиле досад незабиљежене катастрофалне поплаве у четвртак, 3. октобра, те да је становништво евакуисано јер поплаве још нису прошле.

- Морамо да се боримо свим расположивим средствима да помогнемо људима. Укупно 12 чланица ЕУ понудило помоћ кроз механизам цивилне заштите - рекла је Зовкова.

Према њеним ријечима, солидарност и подршка су кључ за отварање свих путева ка насељима која су уништена у поплавама.

Она је похвалила премијера Хрватске Андреја Пленковића "који је одмах реаговао и наредио да се помогне БиХ".

- Међутим, БиХ је потребна наша хитна помоћ и подршка. БиХ, као наша партнерска земља, мора да има приступ европским фондовима, како би могла брзо да реагује, обнови инфраструктуру и помогне угроженом становништву - истакла је Зовкова.

Она је позвала све у БиХ који су на одговорним функцијама да учине све што могу како би ЕУ могла да активира неопходне фондове.

- Потребна нам је сва добра воља да помогнемо БиХ - закључила је Зовкова.