latinica  ћирилица
09/10/2024 |  13:35 | Аутор: СРНА

Вулић: Поступком против легитимно изабраног предсједника Српске урушава се Дејтон

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић изјавила је данас да се процесом пред Судом БиХ против легитимно изабраног предсједника Републике Српске Милорада Додика урушава како Дејтонски мировни споразум, тако и права загарантована људима који живе у два ентитета.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

- Из дана у дан можемо да видимо да је на снази распакивање Општег оквирног споразума за мир у БиХ, јер ово силеџијство над легитимно изабраним предсједником Републике Српске, да му се суди само зато што је радио свој посао, није ништа друго него иживљавање - рекла је Вулићева новинарима испред Суда БиХ.

Према њеним ријечима, они који суде и пишу оптужнице уопште нису прочитали Дејтонски мировни споразум, те су савезници онима којима интерес није БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

- А када не можете људе да побиједите, онда посежете за потезима као што је овај, да на силу покушате некога да уклоните са политичке сцене. То је недопустиво - нагласила је Вулићева.

Она је навела да ће рочишта против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника Републике Српске" Милоша Лукића трајати и даље, а да ће грађани Српске у све већем броју долазити пред Суд БиХ и давати подршку предсједнику Српске.

- Јер, ми смо га бирали и само ми имамо право да му не дамо подршку на изборима, а не да се неко поиграва са његовом и судбином свих нас - рекла је Вулићева.

Тужилаштво БиХ терети предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића за "непоштовање одлука Кристијана Шмита" због чега се против њих води процес пред Судом БиХ.