latinica  ћирилица
09/10/2024 |  13:08 ⇒ 14:06 | Аутор: Агенције

Вучић у Дубровнику на Самиту Украјина - Југоисточна Европа

Предсједник Србије Александар Вучић учествоваће данас у Дубровнику на Самиту Украјина – Југоисточна Европа, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ)

Вучић је изјавио раније да се у приједлогу декларације, коју би званичници требало да потпишу на Самиту у Дубровнику, предвиђа увођење санкција Русији и да се од Србије очекује одобрење за то.

Он је оцијенио да политика о неувођењу санкција Русији није једноставна, али да не жели да води политику онако како диктира Запад.

Спутњик је раније данас пренио да је дипломатским активностима Вучића из заједничког текста који би учесници Самита требало да потпишу, избачена тачка о обавезном увођењу санкција Русији, термин "окупација Крима" и реченица о "обавезној војној подршци Украјини".

Извори Спутњика наводе и да је Вучић издејствовао да у тексту декларације не пише да је "мировни план предсједника Украјине Владимира Зеленског једини за рјешавање украјинске кризе", већ само "један од предложених планова".

У Дубровнику ће данас бити одржан самиту Украјина - Југоисточна Европа који је фокусиран на подршку Украјини, а биће разговарано и о јачању регионалне сарадње у процесима проширења ЕУ.

Самит организују предсједници Хрватске Андреј Плековић и Украјине Владимир Зеленски, који би данас допутовао први пут у Хрватску.

Као учесници Самита су најављени предсједници Црне Горе и самопроглашеног Косова, премијери Грчке, Бугарске, Албаније и Сјеверне Македоније, те предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто.