latinica  ћирилица
09/10/2024 |  13:00 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

ЦИК: Пет странака и 32 независна кандидата није доставило извјештај о финансирању кампање

Извјештаје о финансирању изборне кампање за локалне изборе доставило је 111 политичких странака и 157 независних кандидата, док то није учинило пет политичких странака и 32 независна кандидата, саопштено је из Централној изборној комисији БиХ.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Политичке странке и независни кандидати били су у обавези у складу са Изборним законом БиХ да извјештај о промету посебног рачуна за финансирање изборне кампање поднесу 3. октобра.

Извјештај обухвата период од дана подношења пријаве за овјеру за локалне изборе до 2. октобра, а садржи све изворе новчаних и неновчаних донација, датум и износ такве уплате, извјештај о свим трошковима /расходима/ изборне кампање, као и рачунима добављача и извршилаца услуга, са ажурираним подацима до дана подношења извјештаја.

Трошкови изборне кампање које су политичке странке пријавиле у финансијским извјештајима нису коначни.

Политичке странке и независни кандидати, који су учествовали на изборима, дужни су у року од 30 дана од дана објављивања изборних резултата у Службеном гласнику БиХ, да поднесу и финансијски извјештај од дана подношења пријаве за овјеру за изборе до дана овјере резултата избора /постизборни финансијски извјештај/.

Тек у постизборном финансијском извјештају, политичке странке и независни кандидати пријављују укупне трошкове изборне кампање.

За недостављање извјештаја, ЦИК може изрећи казну за политичке странке до 10.000 КМ, а за независне кандидате до 2.000 КМ.