latinica  ћирилица
09/10/2024 |  12:39 ⇒ 12:40 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Хитно предложити закон о агентима страног утицаја

Функционисање разних страних агентура, које под плаштом невладиних организација покушавају да утичу на унутрашњу и спољну политику Црне Горе, треба хитно уредити законом, сматрају у Новој српској демократији.
Црна Гора - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Црна ГораФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Из НСД су саопштили да је њихово политичко дјеловање у жижи јавности, додајући да не постоји један аргумент да раде за било чије интересе, осим за интересе бирача и грађана Црне Горе.

- Нама је пало у дио да Црну Гору учинимо истински слободном земљом и један од важних праваца дјеловања треба да буде припрема и доношење новог закона који ће уредити функционисање разних страних агентура - наведено је у саопштењу.

Из НСД је истакнуто да те стране агентуре, под плаштом НВО, покушавају да утичу на унутрашњу и спољну политику Црне Горе.

- Политичке организације су законом обавезане да своје финансије учине јавним и контролу истих врши надлежна Државна ревизорска институција, а то није случај са овим агентурама које злоупотребљавају назив НВО, док им се у буџет несметано убризгавају ињекције од милион долара на редовној основи - навели су из НСД-а.

Из те странке су казали да у Црној Гори само због недостатка адекватног закона постоје не једна, него више НВО које функционишу изван и изнад закона и "које себи дају за право да ноншалантно дијеле моралне лекције и етикете готово свим политичким, али и државним институцијама".

У саопштењу се додаје да те агентуре "подмећу, лажу и воде веома прецизну кампању за потребе страног наручиоца за кога раде".

Из НСД-а су казали да ти "наручиоци" имају конкретне интересе везане за њихове утицаје у Црној Гори који свакако нису интереси и жеље грађана.

- Како су им пуна уста туђих финансија и утицаја, крајње је вријеме да грађани Црне Горе имају увид и у њихове и да се такве агенције јасно одвоје од стварних НВО које за циљ имају побољшање квалитета живота грађана, те да их назовемо правим именом - агентима страног утицаја у Црној Гори - поручили су из НСД-а.

Према њиховим ријечима, истинска транспарентност може доћи само ако закони и правила буду важили за све.

- Ми смо позвани као власт, а не сумњамо да ово исто жели и опозиција, да политику Црне Горе треба одвојити од бруталног агентурног рада разних међународних безбједносних структура - закључује се у саопштењу НСД-а.