latinica  ћирилица
09/10/2024 |  12:35 | Аутор: СРНА

Носовић: Србија да преузме процесуирање злочина над Србима

Република Српска би од Србије требало да затражи да процесуира ратне злочине почињене над Србима у 13 западнокрајишких општина 1995. године, јер правосуђа БиХ и Хрватске то не желе, изјавио је Срни предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић.
Анђелко Носовић - Фото: РТРС
Анђелко НосовићФото: РТРС

- Суд БиХ и међународни судови годинама опструишу процесуирање ових злочина и о овој теми сам раније имао одређене разговоре у Београду. Очекујем да ће се неке ствари покренути са мртве тачке - рекао је Носовић.

Према његовим ријечима, годинама су улазудни вапаји породица српских жртава да злочинци буду приведени правди и процесуирани за ове монструозне злочине и да се дође до истине.

Носовић је подсјетио да се навршава 29 година од ратних злочина почињених над Србима у 13 западнокрајишких општина, као и да је у Мркоњић Граду ексхумирана масовна гробница са више од 180 тијела лица српске националности.

- Одговорност за овај злочин сноси Хрватска војска која је тада прешла границе БиХ и починила злочине у садејству са јединицама такозване Армије БиХ и ХВО-а - указао је Носовић.

Он је рекао да је поносан на чињеницу да су Република Српска и Србија помогли у збрињавању недужних људи у поплавама у Јабланици и додао да је за здрав разум незамисливо да је министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић раније забранио да на територију Републике Српске дођу спасилачке екипе због пожара у Националном парку "Сутјеска".

- Поносни смо на чињеницу да су Република Српска и Србија помогли у збрињавању недужних људи у поплавама у Јабланици - истакао је Носовић.

Према његовим ријечима, то су све невини људи, као што су били и Срби који су убијени током протеклог рата у Мркоњић Граду.

- У Мркоњић Граду људска рука је била у служби злочина и зла, а у Јабланици је људска рука учествовала у хуманој мисији спасавања преживјелих људи - рекао је Носовић.

У Мркоњић Граду сутра ће бити служен помен за 2.214 српских цивила и војника које су прије 29 година убили припадници Оружаних снага Хрватске и такозване Армије БиХ у агресији на 13 западнокрајишких општина.