latinica  ћирилица
09/10/2024 |  12:30 ⇒ 14:57 | Аутор: РТРС

Наша Банка прва домаћа банка која је осигурала важећи међународни кредитни рејтинг

Наша Банка а. д. Бањалука (чланица Галенс групације) поставила је нови стандард квалитета у домаћем финансијском сектору као прва и једина банка с домаћим капиталом у БиХ која је осигурала важећи међународни кредитни рејтинг, добијен од реномиране агенције S&P Global Ratings.
"Наша банка" - Фото: Уступљена фотографија
"Наша банка"Фото: Уступљена фотографија

Рејтинг "Б-/Б уз стабилне изгледе" није само формална оцјена - то је стручна и суштинска потврда стабилности, одговорног пословања и транспарентности Банке у изазовном окружењу, наводи Adria Bloomberg.

Ова престижна оцјена долази након детаљних и ригорозних провјера које је спровела агенција S&P Global Ratings, глобално позната по најстрожим критеријима у индустрији. Наиме, S&P Global Ratings једна је од три водеће свјетске агенције за кредитни рејтинг, заједно с Moody's i Fitch Ratings. Оцјењује широк спектар ентитета широм свијета, укључујући суверене државе (САД, Њемачка, Јапан, Бразил...), компаније (Apple, Microsoft, Coca-Cola...), финансијске институције (Deutsche Bank, HSBC, Bank of America...), комуналне и енергетске компаније, фондове и вриједносне папире итд.

S&P Global Ratings jе препознао Нашу Банку као стабилну институцију која одржава висок ниво ликвидности, практикује одговорно управљање ризицима и развија дигитализацију и друге моделе и процедуре за тржишно оријентисано пословање, што је кључно за успјех у економијама као што је Босна и Херцеговина.

Репутација без компромиса

Једна од кључних тачака извјештаја S&P истиче професионалан став и пословно опредјељење Наше Банке да препозна и уздржи се од уласка у компромитујуће пословне односе, што доприноси њеној репутационој стабилности. На тај начин, како се наводи у извјештају, Банка задржава строге стандарде управљања ризицима, смањујући потенцијалне утјецаје политичких и тржишних фактора. S&P примјећује да Банка пажљиво управља односима с ентитетима како би избјегла било какав утјецај који би могао угрозити њен углед, те потврђује важност задржавања те независности ради смањења репутационих ризика.

Квалитет портфолија и планови за раст

Према извјештају S&P Global Ratings, Наша Банка се посебно издваја по свом пажљивом управљању кредитним ризицима, области у којој је између 2020. и 2023. године успјела значајно смањити ниво ненаплативих кредита, са 21,1 посто на 5,5 посто. Овај напредак прати висока ликвидност, па тако ликвидна средства покривају 37 посто укупне активе банке, што је изнад просјека домаћег банкарског сектора. Стабилна база депозита осигурава додатну сигурност, уз 70 посто депозита који долази од локалних грађана, што представља стабилан извор финансирања.

Дигитализација и будућност

Планови за даљњу дигитализацију и ширење услуга у ретаил сегменту такођер су позитивно оцијењени, јер указују на повећање ефикасности и профитабилности банке у будућности.

Стечени међународни рејтинг додатно јача позицију Наше Банке а. д. Бања Лука која тако доказује да домаће финансијске институције, уз одговорно управљање и висок ниво транспарентности, могу достићи највише међународне стандарде. Овај рејтинг није само потврда тренутног стања банке, већ и порука да Наша Банка наставља градити своју будућност на темељима стабилности, етичности и професионализма, без политичких утјецаја и ризика. Повјерење које долази с овим рејтингом додатно ојачава позицију банке на домаћем и међународном тржишту, што је посебно важно за клијенте и инвеститоре који траже стабилног и поузданог партнера у свијету финансија.