latinica  ћирилица
09/10/2024 |  12:29 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Случај "Бањска": Адвокати најављују захтјев за одбацивање оптужнице

Адвокати тројице Срба са Косова и Метохије оптужених у случају "Бањска" најавили су да ће уложити жалбу на оптужницу, приговор на доказе и поднијети захтјев за одбацивање оптужнице.
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Јована Филиповић, бранилац Душана Максимовића, рекла је да њен клијент тврди да није умијешан у дјела која му се стављају на терет, због чега ће поднијети захтјев да оптужница буде одбачена.

Филиповићева је изразила наду да ће и суд приликом разматрања доказа имати исти став.

Милош Делевић, који брани Владимира Толића, нагласио је да одбрана не може да прихвати садржај оптужнице.

- Не споримо да је /Толић/ био припадник оружане групе која се задесила у Бањској тог дана, али за сада не можемо прихватити садржину оптужнице. Искористићемо право на приговор на оптужницу и видјети мишљење предсједника вијећа, а по потреби и Апелационог суда, али и Врховног суда - рекао је Делевић.

Љубомир Пантовић, бранилац Благоја Спасојевића, навео је да у овој фази поступка не жели да истиче разлоге због којих окривљени нису жељели да се изјасне о кривици, преноси Косово онлајн.

- Ово је такав дио поступка када се чита оптужница. Оптужени се изјашњавају о кривици и одбрана има одређена права у погледу приговора на оптужницу и дописе - објаснио је Пантовић.

Душан Максимовић, Владимир Толић и Благоје Спасојевић ухапшени су након сукоба у Бањској у септембру прошле године и од тада су у притвору.

На данашањем припремном рочишту у Основном суду у Приштини Толић и Спасојевић нису жељели да се изјасне о кривици, што је суд окарактерисао као негирање кривице, док се Максимовић изјаснио да није крив за дјела која му се стављају на терет.

Максимовића, Толића и Спасојевића оптужница терети да су "као дио оружане групе покушали да отцијепе дио територије Косова, при чему је убијен приштински полицајац Африм Буњаку".