latinica  ћирилица
09/10/2024 |  12:27 | Аутор: СРНА

Спасиоци и даље трагају за несталима у Јабланици

Специјално обучени спасиоци и машински тим Управе цивилне заштите Републике Српске настављају у Јабланици да трагају за несталим и санирају посљедице недавне велике бујичне поплаве, саопштено је из ове управе.
Доња Јабланица - Фото: Уступљена фотографија
Доња ЈабланицаФото: Уступљена фотографија

Тим за урбано трагање и спасавање Републичке управе цивилне заштите и машински тим пробијају се до најниже тачке у коју се бујична вода првобитно слила, а ријеч је о простору у близини џамије у Доњој Јабланици.

- Ту су огромни наноси блата, муља и отпада. Усклађено, у етапама, раде машине и људи. План је да у наредна два дана буду потпуно истражене и уклоњене наслаге иза бујичне воде која се повукла у Неретву - објављено је на страници Управе цивилне заштите Републике Српске.

Дио грађевинских машина ангажован је на депонији смећа у Јабланици јер је због повећаног довоза материјала потребно преуредити одлагалиште отпада.

У катастрофалним поплавама које су у ноћи између четвртка и петка, 3. и 4. октобра, захватиле Херцеговачко-неретвански и Средњобосански кантон смртно је страдало 22 људи, а за шест се трага.

Према званичним подацима, 16 особа погинуло је у Јабланици, а по три у Коњицу и Фојници.

Бројни људи остали су без крова над главом, а велики број насеља и даље је одсјечен јер су оштећени и однесени путеви.