latinica  ћирилица
09/10/2024 |  12:07 ⇒ 15:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Зеленски у Хрватској на самиту "Украјина - Југоисточна Европа" (ФОТО)

Украјински предсједник Володимир Зеленски допутовао је у Дубровник, гдје ће данас бити одржан самит "Украјина - Југоисточна Европа".
Зеленски и Пленковић (фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Зеленски и Пленковић (фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

- Дошао сам у Хрватску да се састанем са премијером Андрејем Пленковићем, представницима других земаља региона и да учествујем на трећем самиту "Украјина - Југоисточна Европа" - објавио је Зеленски на Телеграму.

Зеленски је најавио да ће на почетку посјете разговарати са Пленковићем о наставку одбрамбене сарадње, рехабилитацији украјинских војника који су рањени на линији фронта, као и о обнови Украјине.

Према његовим ријечима, на самиту у формату "Украјина плус 12 земаља" биће ријечи о примјени Формуле мира.

- На самиту у формату "Украјина плус 12 земаља" разговараћемо о међународним напорима за постизање мира и имплементацији Формуле мира, нашем заједничком одговору на безбједносне изазове са нашим партнерима, као и о сарадњи на путу ка Европској унији и НАТО - рекао је Зеленски.

Ово је трећи самит "Украјина - Југоисточна Европа" који има за циљ да искаже солидарност и подршку земаља југоисточне Европе Украјини.

Први самит у том формату је одржан у августу 2022. у Атини, други у фебруару ове године у Тирани.

Лидери земаља југоисточне Европе и Украјине потписали су 28. фебруара у Албанији заједничку декларацију у којој су позвали цијелу међународну заједницу да одлучно ојача подршку Украјини.

У потписаном документу, они су потврдили своју непоколебљиву подршку независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у њеним међународно признатим границама од 1991. године и изјавили да остају посвећени пружању Украјине неопходне подршке за постизање праведног мира.