latinica  ћирилица
09/10/2024 |  11:48 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Добој: У току регистрација и пререгистрација пацијената у Служби породичне медицине (ВИДЕО)

У Дому здравља у Добоју у току је регистрација и пререгистрација пацијената у Служби породичне медицине која се завршава 31. октобра. Умјесто у Служби породичне медицине многи пацијенти често из неоправданих разлога љекарску услугу траже у служби хитне помоћи што прави проблеме.
Дом здравља Добој - Фото: РТРС
Дом здравља ДобојФото: РТРС

Нису све тегобе хитна стања, али многи пацијенти ипак се радије одлуче за хитну службу умјесто да се јаве свом породичном љекару.

- Лакше је и брже, нема чекања, не постоји партиципација, не плаћају се лијекови. Имате много пацијената који дођу послије 24 часа трајања главобоље или температуре, а да при том нису попили ни аналгетик нити антипиретик - истиче Милица Ристић, љекар ургентне медицине у Служби хитне помоћи Дома здравља Добој.

То прави гужве у хитној служби, па љекари савјетују да се пацијенти прво јаве свом породичном доктору.

- Пацијенти немају разлога да оптерећују службу хитне медицинске помоћи. У случају да се деси неко животно угрожавајуће стање, они су онемогућени да изађу на терен или да пруже здравствену услугу збрињавајући неко нехитно стање. Апсолутно подржавамо да пацијент дође у свој тим породичне медицине - рекла је Зага Благојевић Павловић, начелница Службе породичне медицине Дома здравља Добој.

Пацијенти који користе услуге породичне медицине имају уходан систем доласка код свог породичног љекара.

Дом здравља у Добоју има 33 тима породичне медицине. Сваки од њих има око 2.000 осигураних пацијената.

Дневно један тим обави до 60 пријема и прегледа.

У неким случајевима прегледају и пацијенте који се нису претходно заказали ако се ради о погоршању здравственог стања.