latinica  ћирилица
09/10/2024 |  11:37 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Неприхватљиво да нико није одговарао за злочине над Србима

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин изјавио је да је крајње неприхватљиво да пред судовима у БиХ и Хрватској до сада нико није одговарао за монструозне злочине над Србима у 13 западнокрајишких општина.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Ово говори о неприхватљивом наративу и приступу по коме се Србима ускраћује право на статус и судбину жртве, а злочинци се на тај начин проглашавају херојима, умјесто да их стигне заслужена казна - рекао је Жупљанин Срни.

Према његовим ријечима, грађански рат у БиХ обиловао је бројним злочинима које су чиниле све стране у сукобу, али се само Србима ускраћује право на истину и правду.

- Република Српска и српски народ морају вјечно чувати сјећање на невино страдале жртве и његовати културу сјећања, јер само на тај начин могу отети од заборава све оне који су у темеље Српске уградили своје животе - истакао је Жупљанин.

Он је рекао да никада не смију престати захтјеви за утврђивање одговорности свих оних који су починили злочине над Србима.

Жупљанин је навео да ће се сутра у Мркоњић Граду присјетити свих српских жртава страдалих током агресије на 13 западнокрајишких општина, те поново затражити процесуирање и одговорност починилаца злочина.

Он је подсјетио да су муслиманско-хрватске снаге у БиХ, Хрватска војска и дио НАТО снага у јесен 1995. године извршили удружени злочиначки подухват у којем су имале јасно подијељене улоге и задатке.

- Том приликом страдао је велики број цивила из 13 западнокрајишких општина, које су се нашле на мети злочиначког удара - закључио је Жупљанин.

У Мркоњић Граду сутра ће бити служен помен за 2.214 српских цивила и војника које су прије 29 година убили припадници Оружаних снага Хрватске и такозване Армије БиХ у агресији на 13 западнокрајишких општина.