latinica  ћирилица
09/10/2024 |  10:21 ⇒ 11:30 | Аутор: СРНА

Шолаја: Показан развој демократије и политичке културе

Протекли локални избори показали су развој демократије и политичке културе, што је добро, јер то Републику Српску чини још стабилнијом, рекао је професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја.
Милош Шолаја - Фото: СРНА
Милош ШолајаФото: СРНА

Шолаја је додао да гласачи и политички субјекти схватају да су избори процес у којем не може бити таквих манипулација које би довеле до отворених конфликата или нечега сличног.

Према његовим ријечима, протекли локални избори показали су да су политички односи и прилике у локалним заједницама у Српској остали непромијењени без великих помјерања.

Он је истакао да су политичке преференције бирача за сада остале исте, док неки политички субјекти на одређен начин нестају и то представља природан процес.

- Тај процес зависи од укупног односа на који они воде своје политике, од дефинисања циљева, унутрашњих политика, па до политичког обраћања бирачима и стицања повјерења на основу тога. Тако да сви они који полако губе треба да се запитају о себи самима - навео је Шолаја за Срну.

Он је рекао и да они који су добро прошли на изборима треба да се озбиљно окрену наредним општим изборима за двије године.