latinica  ћирилица
09/10/2024 |  10:17 ⇒ 11:14 | Аутор: novosti.rs

Дубровник: Мјере безбједности на највишем нивоу због доласка Зеленског: Снајперисти, дронови, морнарица...

Због најављеног доласка украјинског предсједника Володимира Зеленског на Самит Украјина-Југоисточна Европа у Дубровнику, овај град је под полицијском опсадом, снајперисти, контраснајперисти, морнарица, сви су у приправности, казао је за ХТВ Боно Марјановић, стручњак за безбједност.
Дубровник (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Дубровник (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

- Од мјера безбједности трасе кретања до контроле хране и пића, до противексплозије; затим трасног осигурања, надзор граница, контрола странаца, контрола домаћих особа. Тако да заправо све мјере које можемо замислити, а поготово у данашње вријеме где су актуални дронови, па антидронови; снајперисти, контраснајперисти, морнарица, ваздухопловство - казао је Марјановић.

Претпоставља се, додао је Марјановић, да би за безбједност овог скупа могло бити ангажовано до 1.500 припадника разних служби.

Зеленски ће данас први пут допутовати у Хрватску на самит Украјина - Југоисточна Европа у Дубровнику, чији је суорганизатор заједно с хрватским премијером Андрејем Пленковићем. Ријеч је о трећем самиту у том формату – први је одржан у августу 2022. у Атини, други у фебруару ове године у Тирани, а главни је циљ дубровачког састанка исказати солидарност и подршку земаља Југоисточне Европе Украјини.

Хрватски предсједник Зоран Милановић није позван на самит, а најављен је долазак предсједнице Словеније Наташе Пирц Мусар, предсједника Црне Горе Јакова Милатовића и предсједнице привремених приштинских инстититуција Вјосе Османи.

Потврђено је и присуство пет премијера: грчког Кириакоса Мицотакиса, бугарског Димитра Главчева, албанског Едија Раме, сјеверномакедонског Христијана Мицкоског, као и предсједавајуће Савјета министара БиХ Борјане Кришто.

Остале земље учеснице биће представљене на нивоу министара, а могуће су и промене у посљедњем тренутку.