latinica  ћирилица
09/10/2024 |  07:03 ⇒ 07:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Скупштина Србије и данас о литијуму

Сједница у Скупштини Србије на којој се расправља о приједлогу измјена Закона о рударству и геолошким истраживањима биће настављена данас у 10.00 часова.
Скупштина Србије (Фото: TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ) -
Скупштина Србије (Фото: TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)

Дио расправе одржан у уторак завршен је обраћањем министарке рударства Дубрабке Ђедовић Хандановић која је одговарајућии на наступе Мирослава Алексића и других опозиционих посланика рекла да је њихов приједлог закона лицемјеран и да на њему скупљају политичке поене.

Према њеним ријечима, приједлог забране ископавања литијума и бора није у складу са позитивним прописима Србије у односу на компаније које су већ нешто почеле да раде у вези са тим а њиме би, како је рекла, било нарушено и уставно право на имовину.

- Оно што још једном желим да нагласим, а то је да је приједлог закона у супротности са уставоправним начелима наше државе. Уставоправна начела наше државе подразумијевају да је економско уређење Србије засновано на тржишној привреди, на отвореном и слободном тржишту, на слободи предузетништва, на самосталности привредних субјеката, на равноправности приватне и других облика својине. Забрана би значила да тржиште Србије није отворено, није слободно, да не постоји слобода предузетништва и тржишне привреде - рекла је она.

Додала је да о лицемјерности предлагача говори то да се не тражи забрана експлоатација уљних шкриљаца или уранијума.

- Значи, земље у Европи су још од 2011. године забрањивале експлоатацију уљних шкриљаца, а наша опозиција која се толико бори за заштиту животне средине, не тражи забрану експлоатацију, чак штавише, прије неколико година је тражила стратешке партнере управо за експлоатацију уљних шкриљаца - рекла је она.