latinica  ћирилица
08/10/2024 |  21:38 | Аутор: СРНА

Лавров: Москва ће покренути план за ванредне ситуације

Москва ће покренути план за ванредне ситуације који је изнио предсједник Владимир Путин у случају да Украјина добије дозволу да користи ракете дугог домета за ударе у Русији, упозорио је министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA  - илустрација) -
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA - илустрација)

- Чим буде донијета одлука, односно Запад дозволи Украјини да користи ракете дугог домета, ако буде донијета, ми ћемо реаговати у складу са планом за ванредне ситуације - рекао је Лавров.

Коментаришући предстојећи састанак кијевских страних донатора оружја, за који је Владимир Зеленски рекао да је "историјски", Лавров је навео да Москва не прати изјаве о том питању јер већ има припремљен одговор.

Путин је раније упозорио да ће сваки такав напад Украјине са ракетама дугог домета које испоручује Запад Москва третирати као директно лансиран од стране НАТО-а.

Он је сугерисао да би Русија могла да наоружа непријатеље Запада сличним оружјем као одговор.

Кијев мјесецима тражи од САД и савезника да укину забрану удара дубоко унутар Русије њиховим оружјем дугог домета, окривљујући оклијевање Запада за своје недавне неуспјехе на бојном пољу.

Зеленски се надао да ће забрана бити укинута током његове прошломјесечне посјете САД, гдје је предсједнику Џозефу Бајдену представио свој "план побједе".

Из Кремља тврде да је Запад вољан да се "бори до посљедњег Украјинца" да би нанио штету Русији, подсјећа "Раша тудеј".