latinica  ћирилица
08/10/2024 |  20:42 ⇒ 20:57 | Аутор: СРНА

Коњиц: Потребне машине, многа села још одсјечена

Многа села у општини Коњиц након катастрофалних поплава још су одсјечена због чега су потребне радне машине како би се стигло до тих људи, изјавио је Срни градоначелник Осман Ћатић.
Осман Ћатић - Фото: СРНА
Осман ЋатићФото: СРНА

Ћатић је рекао да је у невремену које је ову општину задесило у ноћи између 3. и 4. октобра пет људи и 15 кућа потпуно нестало, а да је до сада пронађено троје мртвих.

- Материјална штета ће се надокнадити, али људски животи су изгубљени. Имали смо пет особа које су се водиле као нестале. Једну смо нашли у властитој урушеној кући, а двије смо касније са службама пронашли на терену. Још трагамо са двије особе - каже Ћатић.

Он је истакао да је најважније пронаћи нестале, те понудити алтернативне смјештаје људима који су остали без крова над главом, бити им на располагању и видјети да ли се њихови домови могу обновити или се морају градити нови.

Ћатић је навео да су размјере невремена огромне и да је погођен велики простор на подручју ове општине.

- Била је ноћ и нисмо били свјесни док није свануло. Када смо видјели да смо у проблему на цијелом дијелу Неретвице, Кралупа, Грабоваца и те мјесне заједнице обухват се проширио на близу 400 километара квадратних, одмах смо ангажовали све екипе расположиве. Сви су нам се ставили на располагање, из цијеле БиХ и наши сусједи - рекао је Ћатић.

Он је навео да је данас био на сахрани једног од страдалих мјештана, а након тога у обиласку терена са предсједником Владе Херцеговачко-неретванског кантона Маријом Бухач и министром унутрашњих послова Мариом Марићем.

Истакао је да су уништени путеви, водоводи, а штета је била и на електромрежи и телекомуникације.

- Добрим дијелом успостављена је мобилна мрежа. Око 80 одсто је успостављена електромрежа. Још имамо села која немају електричну енергију и још нисмо дошли до свих села - навео је Ћатић и додао да је од велике важности успоставити путне комуникације.

Прогнозу метеоролога прати са зебњом, јер су за вечерас најавили црвено упозорење.

- То нам додатно оптерећује рад и ствара страх код људи гдје имамо позиве и за евакуацију. Јуче и прекјуче смо у потпуности евакуисали четири села - прича Ћатић.

Он је напоменуо да да се Коњиц простире на 1.300 километара квадратних и има 176 насељених мјеста, од тога више 60 на подручју Неретвице.

Апеловао је да сви који желе помоћи да иду институционално, преко Цивилне заштите или Црвеног крста јер самоиницијативни доласци само оптерећују.

- Потребне су нам радне машине, јер још нисмо дошли до сваког насељеног мјеста. У та мјеста успјели смо доставити воду за пиће јер је немају. С обзиром на терен, Оружане снаге су извршиле извиђање гдје би људи могли да буду евакуисани ако буде потребе - рекао је Ћатић.