latinica  ћирилица
08/10/2024 |  19:08 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Бошњачки делегати поново блокирали Дом народа: Засметао им закон о Уставном суду и одлазак страних судија (ВИДЕО)

Данас биљежимо други неуспјешни покушај наставка редовне сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ , прекинуте још у марту ове године. Бошњачки делегати остају при блокади рада тог Дома, незадовољни што је на дневном реду приједлог закона о Уставном суду БиХ који, између осталог, предвиђа замјену страних судија домаћим и другачији начин гласања у Суду.
Дом народа БиХ - Фото: РТРС
Дом народа БиХФото: РТРС

Бошњачки делегати настављају с блокадом институције државе у коју се куну. Поново су одбили да присуствују наставку редовне сједнице Дома народа прекинуте још у марту. Јасно су ставили до знања да не желе расправу о Закону о Уставном суду БиХ, који предвиђа одлазак страних судија.

- Клуб Бошњака је спреман доћи на било коју нову сједницу редовну или хитну само не на сједницу на којој је тачка дневног реда неуставни Закон о Уставном суду и ми тражимо да се тај приједлог закона повуче с дневног реда - истакао је Кемал Адемовић, предсједавајући Дома народа ПС БиХ.

Условљавање бошњачких делегата неприхватљиво је за Клубове Срба и Хрвата. Стране судије су још прије 21 годину , што је Уставом БиХ предвиђено, требале бити замјењене домаћим. Бошњачка политика их штити а јасно је и зашто, јер су доносили одлуке штетне по Српску и српски народ.

- Морам да кажем да се блокадом рада Дома народа наноси штета БиХ али све док Клуб Бошњака не схвати да се кроз дијалог морају ријешавати проблеми остаћемо у овој блокади - поручио је Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ.

Желимир Нешковић, делегат у Клубу Срба Дома народа, истиче да овај закон није предложио да би га повлачио.

- Дакле имамо блокаду најважнијих институција БиХ и сада мене питају зашто не повлачим, зашто бошњачки делегати не дођу на сједницу и имају већину могу да оборе овај закон - рекао је Нешковић.

Марина Пендеш, делегат у Клубу Хрвата у Дому народа ПС БиХ, позива колеге из Клуба Бошњака да прекину блокаду рада Дома народа.

- Наставак сједнице мора бити, ми не можемо заказати нову редовну сједницу. То не познаје пословник - поручила је Пендешева.

А без заказивања нове, редовне сједнице, давања и потписивања свечане изјаве, ПДП-ов Ненад Вуковић кога је ЦИК, двије године након општих избора, жријебом изабрао у Клуб Срба, не може замијенити, и даље актуелног, делегата Сњежану Новаковић Бурсаћ.

- Питање свечане изјаве је формално питање, није питање свечане изјаве додјела мандата, мени је мандат објављен у Службеним нованама, ја сам делегат. Свако ко ставља упитник изнад објаве у Службеним новинама, ја не знам какав би израз употребнио за те људе који се питају јесам ли ја делегат - истиче Ненад Вуковић, новоизабрани делегат у Дому народа ПС БиХ.

Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ, поручује да све мора бити у складу са законом.

- Као и Пословником о раду Дома народа, оног тренутка када се и ако се те процедуре заврше, он ће полижити заклетву и биће делегат, све док се то не заврши дакле делегат у Дому народа је госпођа Сњежана Новаковић Бурсаћ - тврди Шпирић.

Све док Бошњаци не одустану од блокаде због Закона о Уставном суду који, извјесно је, Срби неће повући, Дом народа неће радити у редовним, али ће рад ипак наставити у хитним сједницима. Већ у четвртак, на једној таквој, наћи ће се материјали који се тичу европског пута БиХ.