latinica  ћирилица
08/10/2024 |  17:58 ⇒ 18:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Бијела кућа: Бајден отказао посјету Њемачкој због урагана Милтон

Предсједник САД Џозеф Бајден одложио је планирани пут у Њемачку и Анголу како би остао у Бијелој кући због урагана Милтон, који се спушта на обалу Залива Флориде, саопштила је данас Бијела кућа.
Бијела кућа (Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW) -
Бијела кућа (Фото: EPA-EFE/SHAWN THEW)

Портпаролка Бијеле куће Карин Жан Пјер рекла је да је промјена неопходна "с обзиром на пројектовану путању и снагу" олује.

Она није навела за када би путовање могло бити помјерено. Бајден је раније обећао да ће отићи у Африку током свог мандата који се завршава у јануару.

Раније данас је саопштено да ће се Бајден састати у Берлину са француским предсједником Емануелом Макроном, као и премијерима Њемачке и Велике Британије Олафом Шолцом и Киром Стармером, непосредно прије састанка Контакт групе за одбрану Украјине у америчкој ваздухопловној бази Рамштајн.

Састанак је заказан за 12. октобар ујутро у кабинету њемачког канцелара у Берлину, а тема састанка су сукоби у Украјини и на Блиском истоку.

Ураган Милтон је мало ослабио данас, али би могао директно погодити насељени регион Тампа Беј са огромним олујним ударима.