latinica  ћирилица
08/10/2024 |  17:44 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Поскупљује кафа, цијена пола килограма иде и до 11,5 КМ (ВИДЕО)

У првих девет мјесеци ове године омиљени напитак већине људи највише се увозио из Бразила, Индије и Италије у вриједности око 123 милиона марака. Да ли ће нове цијене прекинути устаљени култ испијања кафе. Многи кажу да се, упркос поскупљењу, неће одрећи омиљеног напитка.
Кафа - Фото: РТРС
КафаФото: РТРС

Пола килограма кафе могло би да кошта до 11,5 марака. Шољицу кафе у омиљеном кафићу за сада ћемо плаћати по старој цијени иако је за многе и садашња превисока.

- Мислим да у пар првих неколико мјесеци неће доћи до поскупљења у нашим објектима из више разлога, јер нам се враћају сезонски радници, мање ће бити оптерећење на рад, а самим тим и растерећен начин пословања - каже за РТРС Горан Куртиновић, предсједник УО Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске "Хорека".

Култ испијања кафе нису прекинуле ни садашње цијене које се у кафићима крећу од двије па све до четири марке. Многи становници Српске кажу да би, уколико би се повећала цијена кафе у кафићима, и даље пили свој омиљени напитак у угоститељским објектима.

- Када је добра кафа, цијена није важна. То је нешто што волимо и што можемо себи приуштити - истиче неколико Бањалучана.

Кафа је незаобилазан дио свакодневице и на југу Српске посебно у Требињу, епицентру туризма, гдје су и цијене много више него у осталим градовима.

Из Удуржења послодаваца и угоститељства наводе да на формирање финалне цијене у кафићима утичу бројни фактори.

- Све што видите у једном локалу, од његове сређености па до финог тоалета, сви ти трошкови се фактички наплаћују од кафе, која је најпродаванији артикл отприлике у 90 одсто локала - додаје Куртиновић.

У првих девет мјесеци ове године увезено је кафе у вриједности око 123 милиона марака. Осим ПДВ-а, на кафу се плаћа и акциза.

- У истом периоду прошле године та вриједност је била нешто мања, око 105 милиона марака. На кафу се акциза плаћа приликом увоза 1,50 КМ по килограму сирове кафе и три марке по килограму пржене кафе - истиче Дарјана Маглов, портпарол Управе за индиректно опорезивање.

Ипак, без обзира на цијене, грађани Српске не одричу се најдраже навике. Испијање кафе за њих није луксуз него општа потреба.