latinica  ћирилица
08/10/2024 |  17:31 ⇒ 17:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Ураган Милтон се упутио према погођеној обали залива

Густо насељена западна обала Флориде, која се још опоравља од разорног урагана Хелена који је погодио прије мање од двије недјеље, спрема се за ураган Милтон, за који се очекује да ће погодити копно у сриједу, а приводи се крају евакуација око милион људи из подручја за која се очекује да ће бити највише погођена.
Поправљање струје након урагана (Фото: EPA-EFE/ERIK S. LESSER) -
Поправљање струје након урагана (Фото: EPA-EFE/ERIK S. LESSER)

Како је јавила агенција Ројтерс, амерички Национални центар за урагане саопштио је да ће олуја вјероватно погодити градско подручје Тампа Беја.

Очекивало се да ће ураган Милтон увећати чак и када је његов интензитет ослабио данас, када је као олуја четврте категорије прошао поред мексичког полуострва Јукатан, на путу до обале залива Флориде, гдје живи више од милион људи којима је наређено да се евакуишу.

Ако ураган крене директно преко града, то ће се догодити по први пут од 1921. године.

Гувернер Флориде Рон ДеСантис рекао је данас да ће држава активирати 8.000 припадника Националне гарде, као и да ће бити постављен камион са залихама и опремом у близини подручја на коме се очекује да олуја погоди копно.

- Сада је вријеме да извршите свој план ... али то вријеме истиче - рекао је он новинарима, позивајући становнике да послушају упозорења прогностичара и наређења за локалну евакуацију.

Са вјетровима максималне брзине од 250 километара на сат, Милтон је деградиран са урагана категорије 5 на категорију 4, на петостепеној Сафир-Симпсоновој скали, према последњем извјештају Националног центра за урагане САД.

Према истом извору, очекује се да ће Милтон у ударима на копно Флориде остати изузетно опасан ураган.

То значи да ће доћи до катастрофалне штете, укључујући нестанке струје, за које се очекује да ће потрајати неколико дана.

На Флориди, из округа Пинелас наређена је евакуација више од пола милиона људи, округ Ли је наредио евакуацију 416.000 људи који живе у њеним зонама обавезне евакуације, а још најмање шест других приморских округа наредило је евакуацију међу којима је и округ Хиллсбороу, који укључује град Тампу.

Са посљедњим даном за евакуацију људи у уторак, локални званичници су изразили забринутост због саобраћајних гужви и дугих редова на бензинским станицама.