latinica  ћирилица
08/10/2024 |  17:06 ⇒ 17:29 | Аутор: СРНА

Владика Димитрије, конзул Гујић и мостарско свештенство обишли Коњиц и Јабланицу и понудили помоћ

Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије са свештенством мостарским и генералним конзулом Републике Србије у Мостару Васом Гујићем обишли су данас Доњу Јабланицу, Јабланицу, Бутуровић поље и Коњиц, гдје су се сусрели са мјештанима, однијели помоћ и информисали се о томе шта је најпотребније у наредном периоду.
Владика Димитрије са свештенством и конзулом Србије - Фото: СРНА
Владика Димитрије са свештенством и конзулом СрбијеФото: СРНА

Владика Димитрије и Гујић састали су се са градоначелником општине Коњиц Османом Ћатићем, премијером Херцеговачко-неретванског кантона  Маријом Бухач, министром Министарства унутрашњих послова ХНК Мариом Марићем и начелником општине Јабланица Дамиром Шабановићем.

Старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић рекао је Срни да су у Јабланици обишли породицу Манигода којима је у поплавама страдао кров на кући, а да је Србија обећала да ће овај проблем да ријеши у кратком року.

До тада је од Епархије захумско-херцеговачке и приморске стигла привремена помоћ како би се кућа пред кишу и ново невријеме заштитила и покрила бар најлоном.

Којић је навео да је Епархија захумско-херцеговачка и приморска штабовима Цивилне заштите Коњица и Јабланице уручила помоћ.

Епархија је одмах након несреће на сјеверу ХНК позвала вјерни народ да се прикључи у прикупљању помоћи, а Његова светост патријарх српски Порфирије обећао је да ће ускоро послати помоћ од 100.000 евра за угрожена подручја.

Према информацијама свештенства, у Јабланици је око 20 православних породица са којима су у контакту, али како су навели, помоћ која је донесена и која се прикупља није само за њих, већ за све угрожене.

Гујић је након посјете рекао да ће се помоћи породици којој треба санација крова, али и породици која је погођена клизиштем. Са другом кућом ситуација је тежа јер је погођена клизиштем и ту прво треба чути ријеч струке да би се нешто радило.

Он се састао у Јабланици са тимовима спасилаца из Србије, за које је рекао да имају добру сарадњу са свим колегама из БиХ, Хрватске, Црне Горе, Словеније.

- То су људи који су и раније заједно радили и помагали. Њих 36 је у Јабланици, а ту су и двије тешке машине. Ради се на рашчишћавању муља и камена и није лако. У Бутуровић пољу смо видјели тешку ситуацију, можда и тежу него у Јабланици. Куће су нестале и још трагају за три човјека - рекао је Гујић.

Он је додао да ће бити понуђена помоћ локалним заједницама и да ће бити помогнуто у наредном периоду.