latinica  ћирилица
08/10/2024 |  16:31 ⇒ 17:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Важно да у региону разговарамо и када нисмо сагласни о свим питањима

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас у Тивту, где се одржава самит процеса Брдо-Бриони, имао прилику да разговара са свим гостима, са изузетком предсејднице привремених приштинских институција Вљосом Османи и нагласио да је важно да се у региону разговара и када нисмо сагласни о свим питањима.
Александар Вучић (фото: TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE) -
Александар Вучић (фото: TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE)

Вучић је захвалио домаћинима на гостопримству и изразио увејрење да ће процес Брдо Бриони наставити онако како се до сада одвијао.

- Декларација је раније утврђена, додат је само овај параграф о БиХ и помоћи за поплављена подручја. За нас је важно да сарадња у региону буде за свакога од нас да разговарамо и када смо сагласни по одређеним питањима и када нисмо сагласни по одређеним питањима - рекао је Вучић новинарима.

Он је навео да још није утврђено ко ће бити сљедећи домаћин процеса Брдо Бриони

- Вјерујем да ћемо у наредних месец или два донети одлуку и по том питању. Још једном велико хвала нашим домаћинима овдје у Црној Гори на гостопримству - поручио је Вучић.

Додао је да је у Тивту изузетно добро организован скуп и изразио уверење да ће Србија имати прилике у будућности да то гостопримство узврати.

Вучић: Ускоро ћу посјетити Србе у Црној Гори, наставићемо да градимо добре односе

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће ускоро отићи у посјету српском народу у Црној Гори и истакао да ће Србија да настави да гради добре односе са том државом, али да у тим односима, како је рекао, неће дозволити да буде џак за ударење.

- Ми ћемо да наставимо да градимо добре односе, али у тим добрим односима ми нећемо да будемо џак за ударање које можете да млатите како стигнете, а да вам нико никада ништа не одговара - поручио је Вучић у Тивту после Самита процеса Брдо Бриони на питање новинара да прокоментарише то што је честа тема напада медија у Црној Гори.

Вучић је поновио да Србија нема никаквих територијалних претензија према тој држави и додао да је разлог што га нападају то што им недостају сопствене теме и да неки мисле да је то довољан разлог за напад на предсједника Србије или напад на Србију.

- Шта је то Србија или ико из Србије чинио против Црне Горе? Да ли је Србија узела 14 одсто територије Црној Гори? Је ли гласала негде за то да се узме 14 одсто територије Црној Гори? Колико знам, није. Је ли Србија поштује међународне правне норме и све резолуције УН и Повељу УН? Поштује. А да ли Црна Гора поштује? Па што не поштује резолуцију 1244? - запитао је Вучић.