latinica  ћирилица
08/10/2024 |  16:02 ⇒ 16:12 | Аутор: РТРС

Канада на попис Меморијала жртава комунизма додала и Анту Павелића

Усташки поглавник и шеф Независне Државе Хрватске Анте Павелић, сарадник нацистичког вође Адолфа Хитлера и предводник геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима, могао би да буде уписан као "жртва комунизма" у Меморијалном центру у Отави, пише портал geopolitika.news.
Застава Канаде, илустрација (Фото: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY) -
Застава Канаде, илустрација (Фото: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY)

Одјељење за канадску баштину суочава се са озбиљним изазовима везаним уз Меморијал жртвама комунизма, који би требао да садржи 553 имена.

Према владиним документима, између 50 и 60 имена, за сада, потенцијално је повезано са нацистичким режимом или су имали везе са фашистичким групама.

Споменик је требао бити откривен у новембру 2023, али планови су помјерени након што су чланови канадског парламента одали почаст Јарославу Хунки, украјинском војнику из дивизије Вафен-СС Галиција.

Овај инцидент осрамотио је Канаду, па је саопштено да датум откривања Меморијала још није договорен, те да се спроводи "преглед комеморативних елемената".

Жаиме Кирзнер-Робертс, виша директорица Центра пријатеља Симона Визентала, напоменула је да ова организација већ годинама изражава забринутост због укључивања нацистичких ратних злочинаца у меморијални споменик.

- Утврђено је да је више од половине појединаца комеморисаних на споменик можда било у нацистишким редовима или да су били сарадници нациста - наводи она.

Извјештаји су показали да су многи антикомунистички и антисовјетски борци такође били активни сарадници нациста, што су канадски званичници из Global Affairs Canada наглашавали већ 2021. године.

Приватне донације за споменик укључивале су имена особа као што су Роман Шухевич, украјински националиста и сарадник нациста, те Анте Павелић, вођа нацистичког марионетског режима у Хрватској - напомиње "Геополитика".

Функционери који су задужен за Меморијани центар у Отави примијетили су да је низ уноса имена који су предложена за Меморијал, можда, у неком својству повезана са фашистичким и нацистичким организацијама.