latinica  ћирилица
08/10/2024 |  14:06 | Аутор: СРНА

Јукић: Ситуација боља него што је била 2019. године

Омбудсмани за људска права БиХ оцијенили су да је ситуација у просторијама за задржавање у полицијским станицама у БиХ боља него 2019. године, те да је напредак примјетан у Републици Српској.
Омбудсман за људска права БиХ - Фото: РТРС
Омбудсман за људска права БиХФото: РТРС

Омбудсман за људска права БиХ Нивес Јукић рекла је новинарима у Бањалуци, уочи представљања извјештаја о стању у просторијама за задржавање, да је већа едукација полицијских службеника и боља ажурност података, али да је и даље присутан финансијски проблем.

- Ово је наш континуирани рад из ове области, будући да смо још у марту 2019. године урадили овакав један извјештај и упутили конкретне препоруке полицијским станицама које смо тада посјетили - рекла је Јукићева.

Она је додала да су сматрали потребним и неопходним поново сагледати које су то препоруке реализоване и какво је данас стање.

Јукићева је навела да су у 2023. години посјетили укупно 10 полицијских управа – станица у Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту, те да су на основу тога урађени извјештај и препоруке.

Ријеч је о посјетама полицијским управама Бањалука, Приједор, Добој, Бијељина, Сарајево, Зеница, Мостар, Травник, Тузла и Полицији Брчко дистрикта.

Омбусман БиХ Јасминка Џумхур истакла је да су били фокусирани на услове у просторијама за задржавање у појединим полицијским станицама.

- Нисмо се превише бавили процесним стварима, како се поступа, из разлога што у већини полицијских станица нису затечена лица лишена слободе, чиме смо онемогућени да извршимо тај мандат - рекла је Џумхурова.

Она сматра да је недопустиво у једној земљи није уређено питање осигурања прехране за лица која су лишена слободе, без обзира што се ради о 24 часа, додајући да се неки минимални стандарди морају испоштовати.

Џумхурова је указала да дјеловање институције Омбудсмана за људска права указује на континуирани проблем рада независних тијела која требају да надзиру рад полиције, а која нису независна у тој мјери у којој би требала, те да се притужбама грађана које се упућују и обрађују на онај начин врло ријетко утврди одговорност полицијских службеника.

Омбудсман БиХ Невенко Врањеш рекао је да је приликом контрола примијећено да проблеми нису ствар немара, већ материјалне базе.

- Сви мање-више дијеле исту судбину, било је напретка у Републици Српској, док у ФБиХ рецимо није успостављена електронска база података, што се могло без неких додатних, посебних средстава - рекао је Врањеш.

Он је навео да ова институција није добила предмет да се неко од странака жалио да је ускраћен за адвокатску помоћ, јер је тренутно застој у раду адвоката.

Врањеш је рекао да ова институција много ради са дјецом, нагласивши да посебно забрињава појачан број тешких предмета када је ријеч о дјечијим правима и вршњачком насиљу.

Омбудмани за људска права су изразили саучешће породицама погинулих у катастрофалним поплавама у ФБиХ, истичући да су на располагању за било који вид помоћи.