latinica  ћирилица
08/10/2024 |  13:42 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

Подршка корисницима Фонда за дјечију заштиту поводом Недјеље дјетета

Фонд за дјечију заштиту Републике Српске обезбиједио је у Недјељи дјетета новчану подршку која ће данас бити исплаћена породицама које користе право на додатак на дјецу.
Јавни Фонд за дјечију заштиту (Фото: jfdz.org) -
Јавни Фонд за дјечију заштиту (Фото: jfdz.org)

Ријеч је о дјеци чији је развој осујећен неповољним породичним, социјалним и здравственим приликама, о дјеци под старатељством, породицама са троје и више дјеце са сметњама у развоју и новорођене тројке и четворке у периоду између двије Недјеље дјетета.

Из Фонда наводе да су обезбијеђене и награде за ученике Основне школе "Јован Цвијић" у Бањалуци чији су ликовни радови проглашени најбољим у припремним активностима обиљежавања Недјеље дјетета и израде идејног рјешења плаката поводом одржавања ове манифестације, као и пакетићи за дјецу из Дома за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" у Бањалуци.

У сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске припремљен је промотивни плакат поводом обиљежавања Недјеље дјетета који је достављен јавним установама и невладиним организацијама.

- Циљ ових активности на нивоу републичких установа су промоција, едукација, очување и унапређење здравља дјеце, образовања, инклузивног образовања, васпитања, културе и спорта, заштита дјеце без родитељског старања, те заштита дјеце од свих облика насиља-  наводи се у саопштењу Фонда.

Недјеља дјетета обиљежава се у складу са Програмом активности које је донијело Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, с циљем подстицања и организовања културно-образовних, рекреативних и других манифестација посвећених дјеци и предузимања других мјера за унапређење развоја дјечије заштите.

Овогодишњи слоган обиљежавања од 7. до 13. октобра је "Играјмо се, учимо и растимо".

Из Фонда истичу да током трајања Недјеље дјетета активно учествују и дају допринос унапређењу друштвене бриге о дјеци и породицама са дјецом у Републици Српској.