latinica  ћирилица
08/10/2024 |  13:11 ⇒ 13:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић стигао на Самит процеса Брдо-Бриони у Тивту

Предсједник Србије Александар Вучић стигао је данас из Хамбурга у Тиват гдје учествује на самиту Процеса Брдо-Бриони.
Александар Вучић (Фото: STRAHINJA ACIMOVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото: STRAHINJA ACIMOVIC)Фото: ТАНЈУГ

Домаћин самита Брдо-Бриони процеса је црногорски предсједник Јаков Милатовић, а пленарна сједница је почела јутрос у згради Збирке поморског наслеђа Порто Монтенегра.

На сједници се разговара о питањима унапређења сарадње земаља Западног Балкана са земљама чланицама Европске уније.

Након пленарне сједнице, учесници ће одржати конференцију на којој ће говорити предсједник Црне Горе Јаков Милатовић, предсједница Словеније Наташа Пирц Мусар и предсједник Хрватске Зоран Милановић.

Вучић је уочи доласка у Тиват изјавио да је уобичајена ствар да се у Црној Гори Србија и он виде као кривци за проблеме са коалицијама у тој земљи, као и да ће актерима са тамошње медијске и политичке сцене рећи у лице све што има.

Из кабинета Милатовића раније је саопштено да је самит лидера Брдо-Бриони Процеса прилика да се потврде добросусједски односи и ојача регионална сарадња, те да се искаже потреба за интензивирањем стратешког дијалога између Европске уније и земаља Западног Балкана.

Процес Брдо-Бриони заједничка је словеначко-хрватска иницијатива покренута 2010. године, основана ради јачања узајамног повјерења и помоћи земљама Западног Балкана на путу ка Европској унији. Чланови иницијативе су Црна Гора, Србија, Албанија, Сјеверна Македонија, БиХ и тзв. Косово.

Сjедници присуствују и чланови Предсjедништва БиХ Жељка Цвијановић, Денис Бећировић и Жељко Комшић.

Самит Брдо-Бриони Процеса започео је синоћ свечаном вечером коју је у част учесника приредио домаћин Милатовић и одржавањем традиционалног кола Бокељске морнарице на Тргу од оружја у Котору.