latinica  ћирилица
08/10/2024 |  12:49 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Матић: Историјска побједа СНСД-а

Политиколог Филип Матић рекао је Срни да је СНСД остварио историјску побједу на локалним изборима, те истакао да су плодови рада донијели гласове политичким странкама.
Филип Матић - Фото: РТРС
Филип МатићФото: РТРС

- Ово је историјска побједа СНСД-а, а упркос томе што нису добили мјесто градоначелника Бањалуке имају скупштинску већину - рекао је Матић.

Он је истакао да је евидентно да је Влада Републике Српске улагала у многе локалне заједнице, да се активно радило широм Српске, али и да су начелници и градоначелници имали јединствену политику.

- Ова кампања СНСД-а није била окренута ка националним темама, него је била фокусирана на локалне теме и становништо у тим локалним заједницама - навео је Матић.

Он је оцијенио да су протекли локални избори до сада најбољи у смислу безбједности и квалитета демократског процеса у Републици Српској, па и БиХ.

- Завидан је степен политичке културе који је постигнут у овом тренутку. Изненађени смо сви послије прошлих општих избора када је било мноштво проглашених побједника, оптужби и свега осталог - рекао је Матић.

Он је је указао и да су ови избори протекли са мало инцидената, уз одређене ситне пријаве на бирачким мјестима.

Матић је навео да је изборна кампања била можда и најмиринија до сада, али да није програмски много понудила.

Када су дошли изборни резултати, каже Матић, у први план се истакло образовање и еманципација, што је показало да висок степен образовања има везе са развојем демократије, демократичности и праведности избора.

Матић је напоменуо да се то прво видјело када су поражени кандидати на изборима честитали противкандидатима на побједи, што је био случај у Требињу и Бањалуци.

- Доктор /Никола/ Шобот, који је честитао Драшку Станивуковићу на освојеном мандату, сигурно има будућност у политици. Као контраст свему томе имамо Јелену Тривић чија је политичка каријера на високом нивоу завршена овим озбиљним фијаском и поразом и од Станивуковића и Шобота - сматра Матић.

Матић је подсјетио да је Тривићева на прошлим изборима проглашавала побједу, подносила пријаве и тврдила како је покрадена, што у суштини није био случај.

- Људи који су достојанствени у поразу, не пропадају политички - додао је Матић.