latinica  ћирилица
08/10/2024 |  11:57 ⇒ 12:08 | Аутор: sputniknews.com

Ђурић: Још постоје баријере за улазак српске робе, Курти жели немогуће услове за Србе

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је данас, поводом одлуке Приштине да на Мердару укине забрану о уласку робе из централне Србије на територију АП КиМ да је добро што може роба да прелази макар један административни прелаз, али да то не значи да не постоје блокаде.
Марко Ђурић (фото: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ bs) -
Марко Ђурић (фото: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ bs)

- Сама чињеница да не може преко других значи да још увијек постоје баријере и блокаде, значи да неко још увијек не жели да омогући нормалну циркулацију добара и слободан проток роба, људи и услуга - рекао је Ђурић.

Он је додао да режим премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија забрањивањем протока српске робе жели да створи немогуће услове живота за Србе на АП КиМ.

- То је једна филозофија коју Куртијев режим константно покушава да гура под различитим изговорима и иза те под знацима навода филозофије, заправо једне етнонационалистичке политике, крије се намјера и жеља да се угуши економија српског народа на АП КиМ као основни предуслов српског опстанка - указао је Ђурић.

Он је додао да је Приштина укинула забрану мјере о уласку робе из централне Србијена административном прелазу Мердаре због притиска међународне заједнице, који је резултат дипломатског дјеловања Србије.

- Ја сам велики скептик везано за било какву Куртијеву добру вољу и мислим да међународна заједница мора одлучније да санкционише његове одлуке - нагласио је Ђурић.

Навео је да Србија појачава улагања у српски народ на АП КиМ и истакао значај закона о проглашењу АП КиМ за подручје посебне социјалне заштите, који ће омогућити српском становништву на КиМ додатну финансијску ињекцију, нарочито онима који остају без посла због Куртијевих мјера.

Ђурић је истакао да је Србија спровела и спроводи дипломатску офанзиву на свим континентима и да у широј међународној заједници ствара консензус да је овакво понашање Куртијевог режима неприхватљиво, што продубљује разумијевање за позицију Србије када је ријеч о АП КиМ.

- Знам да је то један дугорочан процес, да то није инстант рјешење, али не заборавимо да ови проблеми нису ни стварани преко ноћи, да су они стварани кроз деценије и генерације албанског лобирања у кључним центрима одлучивања - истакао је Ђурић.

Указао је да је за успјех на АП КиМ потребно да цијела земља буде успјешна и да у прилог томе иде и чињеница да је Србија добила инвестициони кредитни рејтинг, увећање БДП-а и предсједавање Глобалним партнерством за вјештачку интелигенцију које је планирано за децембар.

Он је подсјетио да је недавно посјетио Естонију, да ће Србија остварити много квалитетније односе са балтичким земљама и да се економска размјена са тим земљама развија успјешно.

Осврћући се на посјету афричким земљама супруге предсједника Србије Тамаре Вучић, Ђурић је указао да Србија стратешки јача своје везе и релације на афричком континенту.

- Нама је потребан сваки добар контакт који можемо да остваримо. Све инструменте меке моћи, све инструменте који ће да промовишу позицију Србије, да јачају везе, треба да користимо - указао је Ђурић гостујући на ТВ Прва.

Поновио је да је Споразум о стратешком партнерству у енергетици са САД више од економије и енергетике и да у политичком смислу значи боље односе са САД.