latinica  ћирилица
08/10/2024 |  11:30 ⇒ 11:52 | Аутор: СРНА

Подручја захваћена бујичним поплавама да буду на опрезу због нових падавина

Агенција за водно подручје ријеке Саве обавјештава надлежне службе и становништво на подручјима која су била захваћена бујичним поплавама на додатни опрез, пошто се нове падавине очекују током ноћи и могу имати утицај на покренута клизишта.
Градишка, Сава - Фото: РТРС
Градишка, СаваФото: РТРС

С обзиром да су најављене нове падавине током ноћи са уторка на сриједу на водном подручју Јадранског мора, одређене количине очекују се и у горњим дијеловима сливова Уне, Врбаса, Босне и Дрине, навели су из Агенције.

Падавине ће обухватити горње дијелове сливова Уне и Босне, односно подручја која су протеклог викенда била захваћена ванредним хидролошким стањем.

Прогнозиране количине падавина су мање у односу на оне које су проузрокавале поплаве, наводи се у саопштењу.

Из Агенције су указали да модели за рано упозорење од поплава прогнозирају благи пораст водостаја на појединим хидролошким станицама, тако да се очекује нормално хидролошко стање на цијелом водном подручју ријеке Саве.

- На ријеци Сави биљежи се стабилизација водостаја, која је трајати наредних неколико дана што је узроковано отицањем воде са цјелокупног слива - истиче се у саопштењу и додаје да водостаји неће достићи вриједности при којима почиње редовна одбрана од поплава на подручју оџачке и средње Посавине.

Тренутно се биљежи опадање водостаја на свим хидролошким станицама на водном подручју ријеке Саве у Федерацији БиХ.

У случају значајније промјене временских услова, Агенција за водно подручје ријеке Саве издаће обавјештење о прогнози ванредног хидролошког стања.