latinica  ћирилица
08/10/2024 |  10:42 ⇒ 13:01 | Аутор: АТВ

Службеници РУГИПП ослобођени оптужбе

Врховни суд Републике Српске правоснажно је ослободио оптужбе четворо службеника Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове да су малверзацијама и злоупотребама оштетили Град Бањалука за око седам милиона марака.
РУГИПП - Фото: илустрација
РУГИППФото: илустрација

Ослобађајућа пресуда изречена је помоћнику директора РУГИПП-а Александру Деурићу, начелнику Одјељења за надзор Драгану Груловићу, те службеницама за правне послове Дорис Кременовић и Жељки Милинковић.

- Жалба тужилаштва је одбијена као неоснована и судско вијеће је потврдило ослобађајућу пресуду Окружног суда у Бањалуци - наводе у Врховном суду Републике Српске.

Суђење у овом предмету је почело у марту 2018. године. Првостепеном пресудом сви су ослобођени кривице, али је ту пресуду укинуо Врховни суд Републике Српске у септембру 2022. године. У поновљеном поступку оптуженима је поново изречена ослобађајућа пресуда која је сада и потврђена.

Оптужницом Деурићу, Груловићу и Кременовићевој на терет је стављено да су незаконио омогућили да фирма "Наш Дом" стекне право својине над зградом и помоћим објектом у Грчкој улици чиме су им пробавили 2,18 милиона КМ.

Груловића и Кременовићеву оптужница је теретила и да су незаконито омогућили да фирма "Грађа" стекне право власништва на парцелом од 33.000 квадрата чиме је Бањалука оштећена за 5,25 милиона КМ.

Груловић и Милинковићева оптужени су да су договарали обуставу истраге у предмету "Варница Марија" коју је водило Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци.