latinica  ћирилица
08/10/2024 |  09:40 ⇒ 09:48 | Аутор: sputniknews.com

Вучић предао писмо о приступању Глобалној алијанси за батерије

Предсједник Србије Александар Вучић предао је писмо о приступању Министарства привреде Републике Србије Глобалној алијанси за батерије директорки те алијансе Инги Петерсен.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Вучић је рекао да је приступање Алијанси велика шанса за све у будућности, јер се ту не ради само о рударењу већ и о употреби литијума.

Он је на панелу "Преговори о новој алијанси - одговоран и кружни ланац снабдијевања батеријама", који се одржава у оквиру Хамбуршке конференције о одрживости, нагласио да морамо да се фокусирамо на будућност и нове изазове.

- Ово је одлична прилика за све нас који смо се придружили овој глобалној алијанси. Ако говоримо о добрим приликама увијек је добро разговарати о великим и важним изазовима који предстоје - навео је Вучић.

Истакао је да је то важно не само за Wемачку, већ за цијели свет, као и за Србију.

- То није само питање литијума, то је питање и батерија, то је питање фабрика које производе батерије. Да ли имамо више средстава, више сировина, више руда, а сви ћемо се ускоро суочавати са мањком електричне енергије и то није само проблем Србије, већ и проблем свих земаља - рекао је Вучић, који је био први главни говорник на панелу.

Истакао је да је ће због вјештачке интелигенције бити повећана потрошња струје.

- Веома је важно за нас да се придружимо овој глобалној алијанси и савезу, када говоримо о сјајним шансама и великим приликама морамо да причамо и о веома важним изазовима који су испред нас. Када говоримо о рударству, минералима, све оно што имамо, морамо и да причамо и о визији и о подршци народу - нагласио је Вучић.