latinica  ћирилица
08/10/2024 |  09:19 ⇒ 09:19 | Аутор: Агенције

Зеленски долази у Хрватску

Украјински предсједник Володимир Зеленски требао би 9. октобра први пут допутовати у Хрватску како би учествовао на самиту Украјина - Југоисточна Европа у Дубровнику, чији је организатор заједно са хрватским премијером Андрејем Пленковићем.
Володимир Зеленски (фото:EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT) -
Володимир Зеленски (фото:EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT)

Ријеч је о трећем самиту у том формату - први је одржан у августу 2022. у Атини, други у фебруару 2024. у Тирани.

Главни циљ дубровачког састанка је исказати солидарност и подршку земаља југоисточне Европе Украјини.

Како се сазнаје од извора из хрватске владе, на самиту би осим Зеленског и Пленковића требали учествовати високи званичници 12 земаља регије, међу њима троје предсједника, петоро премијера и четворо министара иностраних послова.

Учесници самита требали би прихватити заједничку Дубровачку декларацију о чијем се тексту још преговара, али она би требала бити на трагу ранијих декларација са самита у Атини и Тирани, наводи Хина, преноси Фена.

Највећи одзив досад

Одзив високих званичника земаља регије на трећи по реду самит Украјина - Југоисточна Европа, како се сазнаје, највећи је досад.

Најављен је долазак предсједнице Словеније Наташе Пирц Мусар, предсједника Црне Горе Јакова Милатовића и предсједнице тзв. Косова Вјосе Османи, те петоро премијера: грчког Кириакоса Мицотакиса, бугарског Димитра Главчева, албанског Едија Раме, сјеверномакедонског Христијана Мицкоског и предсједавајуће Савјета министара Борјане Кришто.

Турска, Србија, Румунија и Молдавија биће представљене на нивоу министара спољних послова.