latinica  ћирилица
08/10/2024 |  09:14 ⇒ 09:19 | Аутор: Глас Српске

Српчанин уловио сома тешког 67 килограма (ФОТО)

Страствени риболовац Небојша Шарић из Каоца код Српца показао је да је прави мајстор у лову на сома, упецавши у Сави капиталца тешког 67 килограма и дугачког 205 центиметара.
Упецан сом (фото: facebook.com/glavinjara.sharky) -
Упецан сом (фото: facebook.com/glavinjara.sharky)

Да се ради о грдосији каква се ријетко виђа, потврдио је и сам Шарић који се пецањем бави дуже од три деценије и ово му је, како каже, највећи улов до сада.

- Хватао сам до сада више сомова тешких од 15 до 20 килограма, па чак и више од 30 килограма, али овај је убједљиво највећи. Знао сам да у Сави има оваквих капиталних примјерака и вјеровао сам да ће доћи тренутак када ће се један од њих закачити и на моју удицу - наводи Шарић.

Сома је уловио на удици властите израде "главињара" на штапу "Даиња Прореџ".

- Био сам ових дана на Сави са колегом Далибором Шаулом са којим најчешће прекраћујем вријеме на Сави и Врбасу и пецали смо из чамца. Тек што смо се усидрили, на првом забачају је сом узео "главињару". Откачили смо сидро од чамца и кренули за рибом. Послије сат времена вожње и маневрисања, чак два километра низводно од мјеста на којем се закачила, привукли смо је, закачили куком и убацили у чамац - каже Шарић.

Упецан сом (Фото: facebook.com/glavinjara.sharky)

Многе капиталце до сада је продао без проблема, а сигурно је да ће се и за овог лако наћи купац, али није искључено, како каже, да се нађе и на његовој трпези.

- Сомови су ми ужа специјалност, али ловио сам и крупније примјерке смуђа, буцова и других риба, а са некима од њих сам освајао награде на такмичењима у Србији - истиче Шарић.

Дугогодишњи је члан Риболовачког удружења "Бистро" из Српца у којем обавља дужност потпредсједника Скупштине удружења.

Истиче да Србац има богате водне ресурсе које је потребно чувати.

- За похвалу је што је све већи број оних који се баве риболовом, а нарочито младих. И ја сам пецање заволио у најмлађим данима уз свог оца и надам се да ће барем једна од моје три кћерке, које ми понекад праве друштво, такође поћи нашим путем - поносно истиче србачки риболовац.

Рекордери

Занимљиво је да су на овом подручју уловљени врло велики примјерци сома.

Тако археолог и етнограф Вејсил Ћурчић наводи да је на ушћу Матуре у Саву уловљен сом од 200 килограма, што је важило за непревазиђен рекорд у јужнословенским земљама, а 1963. године у Сави код Херцегова Стола, риболовац Михаило Микулин Рус уловио је сома од 105 килограма.