latinica  ћирилица
08/10/2024 |  07:18 ⇒ 10:27 | Аутор: sputniknews.com

Наставак сједнице Скупштине Србије, литијум једина тачка дневног реда

Скупштина Србија данас наставља јуче започету сједницу, а једина тачка дневног реда биће Приједлог закона о Измјенама закона о рударству и геолошким истраживањима.
Скупштина Србије (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Скупштина Србије (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Овај предлог поднијело је 86 посланика опозиционих странака, а њиме се тражи забрана истраживања и експлоатације бора и литијума.

Јучерашње засједање прекинуто је одмах након интонирања химне, јер није било кворума па је настављено након сат времена пошто је предсједница Скупштине Ана Брнабић замолила посланике Српске напредне странке да се региструју и обезбиједе кворум.

Приједлог закона је образлагала посланица Еколошког устанка Данијела Несторовић. Основне поруке су гласиле да би пројекат Јадар нанио велику еколошку штету, а донио малу економску корист Србији.

Испред Владе Србије посланицима се обратила ресорна министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и навела да Влада Србије предлаже парламенту да приједлог не прихвати.

Истакла је да приједлог садржи низ неистина, да би економска корист од пројекта Јадар била велика па се очекује укупан ефекат на БДП од 11-12 милијарди евра или преко 16 одсто БДП-а.