latinica  ћирилица
07/10/2024 |  20:02 ⇒ 20:18 | Аутор: СРНА

Број смртно страдалих у Jабланици и Kоњицу повећан на 18 (ВИДЕО)

Број смртно страдалих у поплавама у Јабланици и Коњицу повећан је на 18, а трага се за седморо несталих, саопштила је Влада Херцеговачко-неретванског кантона.
Поплаве (фото: avaz.ba) -
Поплаве (фото: avaz.ba)

Према званичним подацима, 16 особа погинуло је у Јабланици, двије су из Коњица. Једно тијело још није идентификовано.

У Коњицу је активна потрага за три нестале особе, а у Јабланици за њих четворо, наводе из Владе.

На подручју Јабланице и Коњица, уз домаће снаге, помоћ пружа и више спасилачких екипа из Хрватске, Србије, Црне Горе, Словеније и Турске. Приоритет спасилачких екипа је што бржи проналазак несталих особа.

На подручју Коњица, из више насељених мјеста мјесне заједнице Неретвица евакуисано је становништво, а више тамошњих насеља и даље је одсјечено, без путева, телефонске и електроенергетске мреже.

на терену раде на пробијању коридора.

Хеликоптером Оружаних снага БиХ двије особе пребачене су из села Добрићевићи до пункта за медицинско збрињавање у Коњицу.

Из Цивилне заштите истичу како се непрестано допремају лијекови, храна, одјећа, хигијенске и друге потрепштина житељима одсјечених простора.

Све расположиве тешке машине усмјерене су на чишћење локалних путева и магистрале, а најтежа ситуације и даље је на правцу према Острошцу и Бутуровић Пољу.

Пут од Јабланице према Дољанима и Совићима и даље је у потпуности затворен и ради се на санацији одрона.

Путна комуникација према Доњој Јабланици на свим оспособљеним правцима и даље је за кориштење доступна искључиво спасилачким службама и другим возилима с посебним одобрењима.

Из МУП-а упозоравају возаче да не крећу на пут према Јабланици, а из свих центара цивилне заштите апелују да нико не креће да пружа помоћ без јављања њиховим оперативним центрима, било да је ријеч о спасиоцима, било да се ради о допремању животних потрепштина.

На подручју града Мостара, у Дрежници и околним мјестима, ситуација је под надзором, а путеви су прочишћени, осим на дијелу пута према Диви Грабовици, гдје се отежано саобраћа због одрона.

Снабдијевање електричном енергијом и телефонским везама у Дрежници је уредна, док вода и даље није погодном за пиће.

Комисија за процјену штете данас је изашла на терен.

Из федералнога Хидрометеоролошког завода издано је упозорење због могућности обилнијих падалина на западу, сјеверу и истоку Херцеговине од сутра увече до јутарњих часова у сриједу, 9. октобра.

Уз јачу кишу, прогнозирају између 30 и 60 литара по метру квадратном, мјестимично и до 80 литара, због чега су могуће појаве бујичних потока, клизишта и одрона, посебно на погођеном подручју сјевера Херцеговачко-неретванског кантона.