latinica  ћирилица
07/10/2024 |  19:14 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Упркос међународним санкцијама против функционера, СНСД апсолутни побједник избора (ВИДЕО)

СНСД апсолутни је побједник избора и у Републици Српској, и у БиХ. Имаће начелнике и градоначелнике у 80 одсто општина и градова и највећи број одборника у свим локалним заједницама у Српској.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

И то у вријеме када је руководство странке под међународним санкцијама. Велики успјех на локалним, основа је и за предстојеће опште изборе 2026. Сада је извјесно да ће Милорад Додик поново бити кандидат за предсједника Републике, како је и најавио у Изборној ноћи.

Ови избори најбољи су показатељ, каже предсједник Републике и лидер СНСД-а, колико је Република Српска стабилна. Све политичке партије позвао је на јединство у одбрани националних интереса Републике Српске.

Око 332.000 освојених гласова, чак 50.000 више него на протеклим изборима показују да је СНСД апсолутни побједник локалних избора, порука је лидера странке Милорада Додика. 46 освојених начелничких и градоначелничких позиција у Републици Српској, уз потенцијалну 47. у Модричи, гдје се још чекају резултати, два начелничка мјеста у Федерацији, али и податак да ће у 55 локалних заједница СНСД бити најјача политичка опција у локалним скупштинама, чињенице су пред којима, каже Милорад Додик, падају све спекулације.

- То је била и солидарност народа према ономе што странци чине према нама. Могу сада разни медији и њихови полтрони, невладине организације да извлаче шта год хоће из овога. Али је неприкосновена ова позиција – 80 одсто градова, 100 одсто као партија, 75 одсто општина и градова смо добили, имамо највећи број начелника и градоначелника у БиХ, збир друге двије највеће партије није већи од нас - рекао је Додик.

Лидер СНСД-а посебно наглашава добар резултат ове странке у градским срединама у Српској. Освојено је градоначелничко мјесто у 9 градова, а у свих 11 - странка је добила највише гласова. Честитајући побједницима за градоначелнике у Бањалуци и Бијељини, истакао је да ће СНСД, као најјача партија у оба градска парламента, радити искључиво у корист грађана, а да околности под којима је изгубљена трка за градоначелничку позицију у највећем граду Српске, неће утицати на коалицију на републичком нивоу.

- Очигледно да коалициони односи на овом нивоу нису били они који смо очекивали, али ја вас молим да размијете. Дакле, ми коалиционе односе смо градили тако да је речено да иду сви како мисле да треба да иду, али то неће угрозити републичку коалицију јер смо ми одговорна политичка структура која води рачуна о држави и држава мора да остане снажна - сматра Додик.

А да би Република остала снажна, неопходна је додатна борба за статус и права народа, каже предсједник Републике и лидер СНСД-а. Позвао је све политичке актере на јединство и окупљање на питањима кључних националних интереса Републике Српске.

- Треба очекивати одмах да ће пред нас поставити питања као што су питања имовине, питања неких других уставних одредби, што се тиче саме БиХ. То је вјешто упаковано у неке приче попут Плана раста, Берлинског процеса или нечега сличног, али тамо постоје питања која траже читав једнан политички и народни консензус. 2,39

И због тога је никад потребније окупљање свих партија, и владајуће коалиције, и опозиције на важним националним питањима, порука је Милорада Додика. И то би, каже, требало да буде први задатак свих, након локалних избора, који су показали да је Српска из њих изашала политички снажнија.