latinica  ћирилица
07/10/2024 |  18:15 ⇒ 19:56 | Аутор: Агенције

Каменолом у Доњој Јабланици био печаћен, а одговорни кажњавани

Министарство привреде Херцеговачко-неретванског кантона је објавило из архиве цјелокупну документацију везану за предузеће Сани д.о.о. Јабланица која се тиче каменолома у Доњој Јабланици.
Јабланица (фото: EPA-EFE/NIDAL SALJIC) -
Јабланица (фото: EPA-EFE/NIDAL SALJIC)

Из документације је видљиво да је назив правне особе "Друштво за експлоатисање и обраду камена, трговину и услуге Сани д.о.о. Јабланица", регистровано под дјелатношћу 23.70 (резање, обликовање и обрада камена).

Друштво је од Владе ХНК у више наврата тражило концесију за експлоатисање камена на подручју Доње Јабланице, што никада нису добили.

- Дапаче, излазећи по запримљеним пријавама, кантонални су инспектори у споменутом раздобљу у више наврата, почевши од 2009. године, обавили инспекцијске надзоре над отвореним каменоломом, притом издавши низ налога за провођење наложених мјера. Између осталог, 2009. године предметном је каменолому забрањено извођење радова да би исте године било обављено и печаћење објекта са свим затеченим средствима градилишта. Године 2011., кантонални инспектори су издали и прекршајни налог за Сани д.о.о. Јабланица у износу од 5.000 КМ као и прекршајни налог за одговорну особу у износу од 500 КМ - наводи се.

Посљедњи инспекцијски надзор обављен је у аугусту 2021. године, а у записнику о затеченом стању стоји сљедеће:

- Нема присутног људства ни машина, нема видљивих знакова извођења радова. Примјетно је ниско и средње растиње, лежиште обрасло у већем дијелу вегетацијом, што упућује да није било промјена од задњег надзора, односно нису се изводили било какви радови - наводи се у саопштењу.

Друштво Сани д.о.о. Јабланица од Владе ХНК је добило путем Министарства привреде подстицај у износу од 14.000 КМ за технолошки развој и дигитализацију. Битно је нагласити како је подстицај додијељен за стварну регистровану дјелатност Друштва која не обухвата експлоатисање камена.

У архиву Министарства, након 2021. године није забиљежена ниједна пријава за провођење инспекцијског надзора над предметним каменолом.

- Истичемо како овим извјештајем Влада не тврди да на терену није било незаконитих активности, што препуштамо истражним органима која ће утврдити чињенично стање. Цјелокупна ће документација истражним органима бити доступна када је затраже - наводи се у саопштењу.