latinica  ћирилица
07/10/2024 |  17:09 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Вучић: Курти ће наставити да измишља свашта само да би наставио са блокадама

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас у Хамбургу да ће Приштина, предвођена /премијером, самопроглашане државе Косово/ Аљбином Куртијем наставити да опструише све договоре и споразум, без обзира на најаву да ће Приштина ускоро дозволити пролаз српске робе преко Мердара и упозорење да ће јој бити блокиран процес пријема у ЕУ уколико настави са блокадом српских производа.
Александар Вучић (фото: TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ) -
Александар Вучић (фото: TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ)

Након састанка са њемачким канцеларом Олафом Шолцом, који је одржан на маргинама Хамбуршке конференције о одрживости, Вучић је рекао да зна да ће Нијемци наставити да инсистирају на слободном протоку робе и услуга, што је важно и за српску привреду, али да је питање да ли ће они моћи да зауставе Куртија у његовим намјерама.

- Он ће сад да измисли скенере, па ће да чека да те скенере употреби 11 месеци, а онда ће у ствари да их чека 22 месеца. Стално ће нешто да измишља, јер зна да, када се ради по правилима, Србија има доминантну економију у региону и да може да оствари своје интересе - рекао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, он је поручио да очекује да ће Приштина поштовати договор о слободном приступу роба и услуга два дана, али да ће трећи дан зауставити некога из ко зна каквог разлога.

- Четвртог дана ће зауставити читав прелаз, а пети дан ће рећи да су нашли некога са два метка. Али, шта год да прође и како год да прође, боље је да прође нешто него ништа. У сваком случају, нема никакво поверење у њихову жељу за спровођењем Бриселског споразума или било којег другог споразума. То се неће променити зато што их добро познајем - рекао је Вучић.

На питање новинара да ли ће у сриједу, 9. октобра, учествовати на самиту лидера Југоисточне Европе, гдје ће доћи и предсједник Украјине Владимир Зеленски, и гдје се очекује да сви учесници уведу санкције Русији, Вучић је рекао да још није одлучио да ли ће ићи на тај скуп.

Он је додао да ће се вечерас консултовати са другим људима да види шта ће урадити и да ли ће ићи на тај скуп, јер је текст Декларације, који ће бити понуђен учесницима, прављен тако да Србија не може да га прихвати.

- Онда ће они рећи да смо ми `коначно показали право лице`. Тај текст је неписмен, написан рогобатно и пун бесмислица. Пет синонима понављају за исту ствар, јер говоре о грозној, језивој агресији Руса, зликовцима, злочинцима, убицама... Уз то, захтевају да сви уводе санкције. Међутим, нама нико не може да заповеда шта ћемо да радимо - рекао је Вучић.

Говорећи о састанку са Шолцом, он је оцијенио да је разговор био срдачан састанак и да су размијенили мишљења о бројним темама, европском путу Србије и о ситуацији на Косову и Метохији, о чему су изнијели различите ставове, али су постигли И велику сагласност по питању бројних свјетских тема.

- Истовремено, наглашена је важност наше сарадње. Изразили смо захвалност нашим партнерима за огроман број фабрика и инвеститора који из Немачке запошљавају људе у нашој земљи и доприносе њеном развоју. Да није било немачких компанија, тешко да бисмо дошли до оваквог инвестиционог рејтинга, на чему су нам честитали немачки домаћини и канцелар Шолц - рекао је Вучић.

Предсједник Србије борави у дводневној посјети Њемачкој, гдје присуствује Хамбуршкој конференцији о одрживости.

Вучић ће сутра учествовати на панелу "Преговори о новој алијанси – одговоран и кружни ланац снабдевања батеријама".