latinica  ћирилица
07/10/2024 |  17:01 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Познато ко су нови градоначелници и начелници; Које странке су освојиле мандате у локалним скупштинама? (ВИДЕО)

Централна изборна комисија објавила је на веб страници прелиминарне резултате локалних избора за градоначелнике и начелнике, на основу 94,07 одсто обрађених бирачких мјеста.
Локални избори 2024. - Фото: РТРС
Локални избори 2024.Фото: РТРС

За градоначелнике и начелнике обрађено је 94.07 одсто мирачких мјеста.

За скупштине градова и општина обрађени су резултати са 85,96 одсто бирачких мјеста.

БАЊАЛУКА 

Прва партија у Скупштини града Бањалуке остаје СНСД. Нови мандат за градоначелника Бањалуке освојио је Драшко Станивуковић, кандидат ПДП-а.

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

Градоначелник Источног Сарајева остаје СНСД-ов Љубиша Ћосић, након убједљиве побједе и освојених више од 22.000 гласова. Три начелничке позиције на сарајевско-романијској регији припале су СНСД-овим кандидатима, једна коалиционом партнеру на нивоу Републике ДЕМОС -у и двије кандидатима СДС.

БИЈЕЉИНА

СНСД је послије више од двије деценије освојио начелничко мјесто у Угљевику, његов кандидат Драган Гајић побиједио је дугодишњег начелника СДС-а Василија Перића.

У Зворнику је СНСД апсолутни побједник избора дуги низ година, градоначелник Бојан Ивановић је обновио мандат. У Бијељини и Лопарама поново су побиједили Љубиша Петровић и Радо Савић.

СНСД је у Бијељини, Зворнику и Угљевику освојио највише гласова за локалне скупштине.

ТРЕБИЊЕ

Од седам источнохерцеговачких локалних заједница, три су добиле нове начелнике, Берковићи, Билећа и Гацко. У Требињу убједљиво је побиједио кандидат СНСД-а и актуелни градоначелник Мирко Ћурић.

Према првим резулатима, побједници за мјесто начелника и градоначелника имаће и подршку скупштинских већина за свој рад .

ДОБОЈ 

Борис Јеринић, кандидат СНСД-а, обновио је мандат градоначелника Добоја. Према прелиминарним резултатима, Јеринић је остварио убједљиву побједу у односу на остале кандидате. Вукосавље, Станари, Брод добили су нове начелнике, а Дервента градоначелника.

ПРИЈЕДОР

У пет од шест поткозарских локалних заједница побједа на изборима за начелника припала је кандидатима СНСД-а, показују прелимнинарни резултати. Само у Крупи на Уни побиједио је кандидат НПС Гојко Кличковић. СНСД ће имати и највише одборника у свим поткозарским локалним скупштинама.

ГРАДИШКА

Бирачи у Градишци одлучили су да актуелни градоначелник из СНСД-а Зоран Аџић и наредне четири године води град. Према до сада обрађеним резултатима градоначелник ће имати и комотну скупштинску већину, предвођену СНСД-ом и коалиционим партнерима.

ФОЧА

За Скупштину општине Фоча, након обрађених 77 одсто гласова, у вођству је СНСД са 39,54 одсто испред СДС- Воља народа са 19,82 одсто гласова. Демос је добио 10,69 одсто, затим Сoцијалистичка партија 9,47, Уједињена Српска 5,54 одсто гласова.

Испод пет одсто су освојили ДНС-СНП, НПС и СПС. Мање од два односно један одсто гласова добили су СДА, За правду и ред – листа Небојше Вукановића и Народни фронт – Јелена Тривић.

На 25 од 27 бирачких мјеста за начелника општине Фоча за кандидата СНСД-а Милана Вукадиновића гласало је 4.722 бирача или 53,61 одсто, а за кандидата СДС-Воља народа Огњена Бодирогу 4.130 или 46,39 одсто.

ВИШЕГРАД 

СНСД је освојио највише одборничких мјеста у локалној скупштини у Вишеграду. Цензус је према подацима ЦИК прешло још девет политичких странака. Да ли ће бити одређених промјена у распореду мандата биће познато након што се преброје гласови пет мобилних тимова , те гласови пристигли поштом.

МРКОЊИЋ ГРАД 

Савез независних социјалдемократа, апсолутни је побједник на локалним изборима за начелика и Скупштину општине Мркоњић Град. Странка је освојила 13 од 25 одборничких мјеста и имаће апсолутну већину у Скупштини. Кандидат за начелника општине Драган Вођевић освојио је више од 5.000 или 60 одсто гласова и обновио начелнички мандат.

СРЕБРЕНИЦА

Заједнички кандидат српских странака за начелника општине Сребреница Милош Вучић освојио је 4.250 или 75,45 гласова, подаци су Централне изборне комисије БиХ са 23 од 24, односно 95,83 одсто бирачких мјеста. Независни кандидат Хамдија Фејзић добио је 1.323 или 23,49 одсто гласова, а независни кандидат Александар Симић 60, односно 1,07 одсто гласова.

БРЧКО 

На локалним изборима у дистрикту Брчко листа СНСД-СПС се нашлa на врху табеле, са 4.772 гласа, док је на другом мјесту СДА која има 4.500 гласова. На трећој позицији су Социјалистичка партија - ДНС - ПУП, са 2.811 гласова, а на четвртом ХДЗ БиХ са 2.697 гласова. Уједињена Српска је на петом мјесту јер има 2.644 гласа, а слиједи ПДП 1.859.