latinica  ћирилица
07/10/2024 |  15:42 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Организован пријем за студенте друге генерације студијског програма на руском језику

На Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву данас је организован свечани пријем за пет студената друге генерације који студирају на студијском програму соло пјевање на руском језику на овој академији.
Музичка академија - Фото: СРНА
Музичка академијаФото: СРНА

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа истакла је да је број студената који из Руске Федерације долазе у Републику Српску и Источно Сарајево знак да је ова академија на добром путу, те да је на лијеп начин промовисала оно што ради.

- Они често једни од других чују како је негдје, допадне им се прича како овдје радимо тако да су одлучили да пређу двије, три хиљаде километара, дођу и друже се са нама - рекла је Жужа.

Она је подсјетила да су претходне године смјер соло пјевање на руском језику уписала два студента из Русије, док је један студент одлучио да студира овај смјер на студијском програму на српском језику.

- Они ће да донесу дах нечег новог на Музичку академију и оно чиме се ми највише поносимо генерално јесте та интеракција и интеграција различитих студената који овдје студирају. Њих има из БиХ, Србије, Црне Горе, а ево сада већ двије године имамо студенте из Руске Федерације - навела је Жужа.

Професор соло пјевања Клаудија Кркотић нагласила је да су млади у Републици Српској талентовани, али да треба пронаћи начин да им се помогне да "испливају", те да се тако гради домаћи оперски кадар.

- Очекујем да ће на Катедри за соло пјевање Музичке академије и граду Источно Сарајево бити квалитетна плејада младих оперских пјевача који ће моћи радити пројекте који ће задовољити публику града Источно Сарајево - рекла је Кркотићева новинарима.

Савјетник за научно-образовну и културну сарадњу у Амбасади Руске Федерације у БиХ Јуриј Пичугин изјавио је да је пројекат предавања музичких дисциплина на руском језику јединствен на простору Балкана, те додао да највећу популарност међу студентима из Русије има соло пјевање.

- Захвалност на свим напорима уложеним на промовисању руско-српског културног пријатељства, јер се на такав начин овдје промовише руска музичка култура, а за наше студенте постоји могућност добијања искуства из традиционалног и класичног пјевања у Српској и на тај начин ће постати амбасадори српске културе у Русији - навео је Пичугин.

Студент друге године на Катедри за соло пјевање на руском језику Владимир Старостин истакао је да Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву чини много за студенте из Русије, те додао да се у Републици Српској осјећа као код своје куће.

- Академија много чини за нас. Овдје постоји хор гдје пјевамо и Музичка академија чини све да са овим хором можемо да обилазимо и друге земље - закључио је Старостин.