latinica  ћирилица
07/10/2024 |  15:26 ⇒ 15:31 | Аутор: СРНА

Дракулић: Нећу одустати од теме страдања Срба у Јасеновцу

Сценариста филма "Дара из Јасеновца" Наташа Дракулић поручила је да неће одустати од теме страдања Срба који су преживјели пакао Јасеновца и других логора без обзира на погрешно представљање дјевојчице Даре из Јасеновца на америчком гиганту филмске индустрије Амазон.
Наташа Дракулић -
Наташа Дракулић

Након што је Дара представљена као "хрватска дјевојчица", а потом и као "дјевојчица која се суочила са Холокаустом", Дракулићева је истакла у изјави Срни да је то неће натјерати да одустане од теме страдања Срба.

- "Докон поп и јариће крсти" каже стара личка народна пословица. Ако неко мисли да ћу одустати да се бавим темом Срба који су преживјели пакао Јасеновца, Јадовна, отока Пага, или пакао било чега тамо... Нећу! То су уткали у мене моји стари - рекла је Дракулићева.

Она је нагласила да је њу филм "Дара из Јасеновца" коштао тога да у Хрватску на очев гроб мора да иде под полицијском пратњом, да је критикована да је "претјерала" са филмом "Дара".

- Хвала Богу, жена по којој сам писала Дару из Јасеновца неки дан је напунила 90 година, Јелена Бухач Радојичић - рекла је Дракулићева и додала да има адвокатски тим који ће се бавити овим питањима.

Дракулићева је рекла да се намјерне или ненамјерне "грешке" могу спријечити само новчаном казном.

- Ја сам Личанка, дошла сам у "Олуји". Сви моји ставови су врло јавни. Мени се стално спочитава да сам неки ратни хушкач. Ја то нисам - истакла је Дракулићева.

Амерички гигант филмске индустрије Амазон недавно је направио грешку великих размјера тако што је Дару из Јасеновца представио као "хрватску дјевојчицу".

Међутим, Амазон је хтио да се исправи, па је направио још већу грешку, тако што је сада у опису филма поново избјегао да напише да се ради о српској дјевојчици, па написао "У Хрватској 1940. године, десетогодишња Дара суочава се са хорором Холокауста".