latinica  ћирилица
07/10/2024 |  15:07 ⇒ 15:16 | Аутор: Агенције

Србија и Сјеверна Македонија потписале Меморандум за градњу заједничког гасовода (ФОТО)

Премијер Милош Вучевић рекао је у Скопљу да су се владе Србије и Северне Македоније сагласиле и потписале Меморандум који предвиђа заједничку изградњу гасовода дужине око 70 километара, који би имао годишњи капацитет од око 14 милијарди кубних метара природног гаса.
Потписивање споразума (фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Потписивање споразума (фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

Вучевић је, на на заједничкој конференцији са предсједником Владе Северне Македоније Христијаном Мицкоским, рекао да Меморандум о разумијевању и сарадњи у области гаса између Министарства рударства и енергетике Србије и Министарства енергетике, рударства и минералних сировина Сјеверне Македоније, представља увод у изградњу новог интерконектора.

Вучевић је рекао да је намјера да Србија преко Сјеверне Македоније добије још једну линију снабдијевања природним гасом.

- То је веза преко Сјеверне Македоније ка Грчкој, ка Александрополису, одакле стиже гас. Оно што јесте наша стратешка одлука, говоримо о Републици Србији, јесте да имамо диверсификацију извора снабдијевања природним гасом. Ми, наравно, желимо да не изгубимо ниједног од партнера, али желимо да ширимо партнере који су заинтересовани да сарађују с нама на пољу енергетике и то ће свакако допринијети енергетској стабилности за нашу државу - рекао је Вучевић.

Потписивање споразума (фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

Нагласио је да је гас за Србију од великог значаја и за производњу електричне енергије, али и за рад великог броја страних компанија које послују у земљи, али и за снабдијевање домаћинстава.

- Тако да је нама природа на овај крак преко Сјеверне Македоније, ка луци у Грчкој. И оно што је предсједник Владе Сјеверне Македоније кандидовао јесте да се паралелно ради и нафтовод и да добијемо и ту могућност снабдијевања нафтом ка нашој држави - истакао је Вучевић.

Додао је да је током сусрета са сјеверномакедонским колегом, поред инфраструктуре, доминирало питање енергетике и указао да сви трошимо све више електричне енергије, јер индустрија расте, али да је више троше и грађани.

- Морамо разумијети климатске промјене, морамо разумијети шта је оно што је зелена агенда Европске уније, у чему мора да се сагласи или синхронизује и Западни Балкан, а истовремено да не изгубимо економски и енергетски потенцијал - навео је Вучевић.

Потписивање споразума (фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

Указао је да ће обје земље морати много тога да ураде на том пољу.

- Пуно посла нас чека, тако да је добра ствар да смо се сагласили да изградимо нови гасни интеркоментор - додао је Вучевић и указао да би Србија са том гасном интерконекцијом свакако била боље снабдијевена природним гасом из јужног правца.

За премијера Србије приређен је свечани дочек испред владе Сјеверне Македоније, а послије тога се састао са колегом Христијаном Мицкоским.

Мицкоски је навео да Сјеверна Македонија завршава тендерску документацију за интерконектор који треба да почне да се гради. Навео је да је било ријечи и о изградњи брзе пруге која представља стратешки приоритет владе Сјеверне Македоније, додајући да регионално повезивање остаје приоритет двије земље.

Вучевић ће се састати и са представницима српских удружења, културно-умјетничких друштава, политичких партија, као и српских компанија које послују у Сјеверној Македонији.

Подсјетимо, до недавно је Србија увозила гас искључиво из Руске Федерације, а гасни интерконектор Србија-Бугарска, који је изграђен требало би да омогући диверсификацију извора снабдијевања и да, како то Запад дефинише, "ослободи Србију и регион зависности од руског гаса". Ипак, то подразумијева куповину скупљег течног природног гаса (ТНГ), који до грчке луке Алекандрополис, стиже танкерима из Катара, Норвешке или Америке, а потом се мора претворити из течног у гасно стање да би се транспортовао гасоводом.

Иако је било најављено да ће Србија овом трасом, из Азербејџана увозити 400 милиона кубика гаса из Азербејџана, крајем септембра су представници "Србијагаса" и азербејџанске компаније СОКАР потписали споразум о снабдијевању гасом који предвиђа добијање до милион кубика дневно за потребе Србије и то у периоду од 1. новембра до 31. марта, што значи укупно око 150 милиона кубика гаса.