latinica  ћирилица
07/10/2024 |  12:59 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Скупштина Србије о литијуму, опозиција за трајну забрану ископавања

Посланици Скупштине Србије почели су расправу о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима, којим се тражи трајна забрана истраживања, ископавања и експлоатације бора и литијума.
Скупштина Србије (Фото: TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ) -
Скупштина Србије (Фото: TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)

Образлажући Приједлог измјена и допуна закона, који је поднијело 86 опозиционих и самосталних посланика, Данијела Несторовић из Еколошког устанка рекла је да се закон односи искључиво на рударење и истраживање литијума и бора.

- Приједлог је и да се ископавање трајно забрани, не до наредних власти, већ до наредних генерација. За сада је на нама, на нашој дјеци, да оставимо чисту воду, ваздух и земљу, што им је и Уставом загарантовано - рекла је Несторовићева.

Она је навела да "без литијума неће ништа стати, неће бити било какве неимаштине, нити ће са литијумом људи бити окићени златом и парама", те додала да стране компаније врше притисак да се литијум експлоатише.

Несторовићева је рекла да су количине литијума у Србији десетоструко преувеличане, те указала и на посљедице по екосистем, еколошке ресурсе природе, воду, ваздух, на здравље људи, развој туризма, те загађење животне средине канцерогеним арсеном и друго.

- Поставља се питање, која је цијена и има ли цјиену оно што се налази на површини изнад рудног поља, а што ће бити неповратно уништено... Колика је вриједност биолошких и природних ресурса? - упитала је она, наводећи да је само оквирно позната технологија прераде, као и колика ће бити рудна рента за државу.

Несторовићева је рекла да се Србија претвара у државу рударства и прљавих технологија, да се стране компаније понашају према Србији као према колонији, те заложила се за еколошки одговорно рударство.

- Пројекат Јадар је непромишљено препуштен Рио Тинту - рекла је Несторовићева, додајући да ова компанија нигдје у свијету нема дозволу за рударење литијума.

Посланици су претходно одбацили више приједлога за допуну дневног реда, међу којима и стављање ван снаге Закона о родној равноправности, те приједог резолуције о "геноциду о Сребреници", који је предложила група посланика, предвођена Шаипом Камберијем.