latinica  ћирилица
07/10/2024 |  12:14 | Аутор: СРНА

Амброс и Рувкун добитници Нобелове награде за психологију или медицину

Нобелова награда за психологију или медицину додијељена је америчким биолозима Виктору Амбросу и Герију Рувкуну за откриће микрорибонуклеинске киселине /микроРНК/ и њене улоге у посттранскрипционој регулацији гена.
Амброс и Рувкун добитници Нобелове награде за психологију или медицину (Фото: EPA-EFE/Christine Olsson) -
Амброс и Рувкун добитници Нобелове награде за психологију или медицину (Фото: EPA-EFE/Christine Olsson)

- Овогодишња Нобелова награда за психологију и медицину додијељена је Виктору Амбросу и Герију Рувкуну за откриће микроРНК и њене улоге у посттранскрипционој регулацији гена - објављено је на "Икс" налогу "Нобелова награда".

Имена добитника признања за област физике биће саопштена сутра, за хемију у сриједу, 9. октобра, за књижевност у четвртак, 10. октобра, за мир у петак, 11. октобра, а за економију у понедјељак, 14. октобра.

Лауреати су позвани да им се уруче признања на церемонији 10. децембра, на годишњицу смрти Алфреда Нобела, по којем је названо ово признање.

Признање за психологију или медицину прошле године су добили Каталин Карико и Дру Вајсман, за открића која су омогућила производњу вакцина против ковида 19 заснованих на информационој РНК /иРНК/, које су биле кључне у успоравању пандемије.