latinica  ћирилица
07/10/2024 |  11:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Шолц: Њемачка стоји уз Израел, терористима Хамаса се мора пружити отпор

Њемачки канцелар Олаф Шолц поручио је данас да Њемачка стоји уз Израел истакавши да се терористима Хамаса мора пружити отпор.
Олаф Шолц (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF) -
Олаф Шолц (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF)

Он је то рекао на отварању Међународне конференције о одрживости која се одржава у Хамбургу и истакао да званични Берлин подржава прекид ватре, ослобађање талаца и покретање политичког процеса, чак и ако се чини да је то теже него икад.

- Рјешење о двије државе може бити једини циљ за било који политички процес - рекао је Шолц.

Према његовим ријечима протекла година рата донијела је незамисливу патњу палестинском становништву у Појасу Газе.

- Хезболах и Иран морају одмах прекинути нападе на Израел - рекао је Шолц и упозорио да ти напади представљају још једну ескалацију у иначе напетој блискоисточној ситуацији.

У Израелу се данас обиљежава прва годишњица напада палестинске милитантне групе Хамас, а израелски предсједник Исак Херцог започео је дан минутом ћутања у кибуцу Реим у 06.29 сати, када је прије тачно годину дана почео најсмртоноснији напад у историји јеврејске државе.

У нападу Хамаса 7. октобра 2023. године погинуло је најмање 370 људи, а у рату који је потом избио и траје и даље, до краја септембра ове године погинуло је више од 43.000 особа, од чега 41.431 Палестинац, већином у Појасу Газе.

Више од половине објеката у појасу Газе је уништено, а готово цјелокупно становништво Газе је расељено - приближно 2,3 милиона људи.