latinica  ћирилица
07/10/2024 |  11:40 ⇒ 11:50 | Аутор: СРНА

Појачани капацитети за помоћ становништву у отклањању посљедица поплава

Оружане снаге БиХ појачале су данас своје капацитете на помоћи становништву у отклањању посљедица поплава и клизишта у БиХ, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.
Оружане снаге БиХ - Фото: СРНА
Оружане снаге БиХФото: СРНА

У саопштењу се наводи да је у од јутрос настављен ангажман инжињерским јединицама у општинама Јабланица и граду Коњицу у насељима Крапина и Бутуровић Поље.

- У општинама Кисељак и Фојница, осим повећаног броја људства ангажована је и механизација - истакнуто је у саопштењу.

У приправности су и хеликоптерски капацитети, те остали ресурси Оружаних снага БиХ.

Екипе међу којим је и она из Републичке управе цивилне заштите и даље су на терену и данас би требало да наставе потрагу за несталима и чишћење терена. Ка Јабланици данас је кренуо спасилачки тим из Црне Горе са 32 члана како би помогли становништву након разорних поплава у дијелу Федерације БиХ.

Јабланицу би данас требало да посјете шеф Делегације ЕУ у БиХ Луиђи Сорека, командант ЕУФОР-а генерал-мајор Ласло Штиц и амбасадори Хрватске и Словеније Иван Саболић и Дамијан Седар.

У поплавама у Херцеговачко-неретванском кантону смртно је страдало 16 људи, од којих 15 из Јабланице, а једно из Коњица, саопштила је раније кантонална Влада.

У Коњицу се, према подацима МУП-а, још трага за четири пријављена нестала лица, а у Јабланици за њих петоро, чији су нестанак пријавили родбина, пријатељи и комшије.